Εκλογικό νόμο με βάση το γερμανικό μοντέλο προτείνει το Ποτάμι

Εκλογικό νόμο με βάση το γερμανικό μοντέλο προτείνει το Ποτάμι

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πρόκληση «ιδού η Ρόδος», και το Ποτάμι παρενέβη χθες στη δημόσια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, προτείνοντας την άμεση αντικατάστασή του. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης μάλιστα επικαλούμενος ενδεικτικά το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ «που, ενώ ήταν πάντα υπέρ της απλής αναλογικής, δεν συναινεί σήμερα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να μη χάσει το μπόνους των 50 εδρών» καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να πάψουν να παίζουν με τα εκλογικά μοντέλα και να συμφωνήσουν επιτέλους σε ένα σύστημα μόνιμο, πιο αναλογικό και επομένως πιο αντιπροσωπευτικό.

Ως τέτοιο το Ποτάμι προτείνει μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου, απαριθμώντας τις βάσεις πάνω στις οποίες ζητεί το νέο σύστημα να ψηφισθεί από την παρούσα Βουλή. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωράκης εισηγείται:

• Την καθιέρωση τουλάχιστον 150 μονοεδρικών περιφερειών (με το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας κ.λπ.) και την εκλογή των υπολοίπων βουλευτών με λίστα από μείζονες περιφέρειες.

• Τη μείωση των βουλευτών σε 250 αναλόγως της συναπόφασης για τον αριθμό των μονοεδρικών.

• Τη διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή (όπως το ισχύον 3%), διαφωνώντας έτσι με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί απλής και άδολης αναλογικής.

• Τη δυνατότητα των ψηφοφόρων να επιλέγουν τον βουλευτή της αρεσκείας τους, αλλά παράλληλα να ψηφίζουν –αν το επιθυμούν– άλλο κόμμα στην περιφέρειά τους.

• Την υποχρεωτική εκλογή πέντε βουλευτών από τους Ελληνες της διασποράς.

Ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζει ότι το σύστημα που προτείνει είναι αναλογικό σε ποσοστό που φτάνει το 90%, δεν κρύβει ότι διαμορφώθηκε συνδυαστικά από μια πρόταση που κατατέθηκε το 2008 (από τους κ. Ηλ. Νικολακόπουλο και Μιλτ. Παπαϊωάννου) και το ν/σ του Γ. Ραγκούση (το επεξεργάστηκαν οι Ν. Αλιβιζάτος, Θ. Διαμαντόπουλος κ.ά.) και ρίχνει το γάντι στα κόμματα για να εφαρμοστεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές -δεδομένου ότι για να συμβεί τούτο απαιτείται η ψήφος των 2/3 της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή