Τέλη Νοεμβρίου η δίκη Ρουπακιά

Τέλη Νοεμβρίου η δίκη Ρουπακιά

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα χρόνου είναι πλέον η έναρξη της δίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ένα χρόνο μετά την εκκίνηση των αποκαλυπτικών ερευνών της Δικαιοσύνης που πυροδοτήθηκαν και από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις ενδελεχείς έρευνες της Δικαιοσύνης, που κράτησαν περί τους δέκα μήνες, βρίσκεται ήδη στα χέρια έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού, που αναμένεται να υποβάλει πρόταση κατηγορίας για τους εμπλεκομένους της Χ.Α. έως το τέλος του μηνός. Το Δικαστικό Συμβούλιο των Εφετών, που θα επιληφθεί στη συνέχεια, θα κλείσει τον κύκλο της δικαστικής διαδρομής μιας υπόθεσης από τις πλέον σοβαρές μετά τη μεταπολίτευση, σηματοδοτώντας την έναρξη της δίκης, που τοποθετείται στα τέλη Νοεμβρίου. Ηδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες για ανεύρεση της κατάλληλης αίθουσας. Λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων –προς το παρόν έχουν κατηγορηθεί και απολογηθεί συνολικά 78 άτομα ως εμπλεκόμενα στο κουβάρι της εγκληματικής δράσης του σκληρού πυρήνα της Χ.Α.– οι αρμόδιες δικαστικές αρχές προκρίνουν ως καταλληλότερη την αίθουσα που βρίσκεται πίσω από το Εφετείο της Αθήνας, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Πταισματοδικείο της πόλης.

Η δίκη για τη Χ.Α., η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για εγκλήματα ναζιστικού τύπου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναμένεται να συγκεντρώσει, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον και των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρόκειται να καθίσουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ανάμεσα στους βασικούς κατηγορουμένους, εκτός του Ν. Μιχαλολιάκου, είναι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α. –18 βουλευτές– από τους οποίους οκτώ είναι προσωρινά κρατούμενοι. Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος είναι ο μόνος που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χ.Α., ενώ ο Στάθης Μπούκουρας έχει διαφοροποιηθεί από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος.

Από τα κεντρικά πρόσωπα στην επικείμενη δίκη, εκτός των βουλευτών, κυρίως εκείνων στους οποίους η Δικαιοσύνη απέδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παπάς και άλλοι, είναι και ο Γιώργος Ρουπακιάς, στέλεχος της Χ.Α. στην περιοχή της Νίκαιας, που κατηγορείται ως δολοφόνος του Παύλου Φύσα, ενώ για την ίδια υπόθεση παραπέμπονται στελέχη της Χρυσής Αυγής που είχαν δράσει στην περιοχή του Πειραιά. Από τους βασικούς κατηγορουμένους είναι και οι εμπλεκόμενοι στον άγριο ξυλοδαρμό στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και άλλοι σε δεκάδες επιθέσεις κατά μεταναστών και όχι μόνον.

Οι έρευνες της Δικαιοσύνης που ολοκληρώθηκαν, παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, σε σύντομο χρόνο, δρομολογήθηκαν με παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, ενώ τη στρατηγική των ερευνών καθόρισε ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, που άνοιξε και τον κύκλο των συλλήψεων και των διώξεων κατά Μιχαλολιάκου κ.ά. Τη σκυτάλη των ανακρίσεων πήρε ο ανακριτής Σπύρος Γεωργουλέας, ενώ το βάρος του ανακριτικού έργου σήκωσαν οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, μόλις η υπόθεση ανατέθηκε στο Εφετείο Αθηνών.

Συμβούλιο της Επικρατείας

Στο μεταξύ, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε τον περασμένο Φεβρουάριο η Χρυσή Αυγή υποστηρίζοντας ότι η αναστολή χρηματοδότησής της είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Η Ολομέλεια θα συνέλθει υπό τον πρόεδρό της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην απόφαση της Ολομέλειας που απέρριψε την αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της.

Καταδίκη Πλωμαρίτη για «φούρνους» και «σαπούνια»

Με βάση τη νομοθεσία για τη δίωξη των ρατσιστικών συμπεριφορών, που ίσχυε πριν από την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αλ. Πλωμαρίτης, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο είχε εξαπολύσει μύδρους κατά μεταναστών, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, που δίκασε την υπόθεση, του επέβαλε την ποινή του ενός έτους φυλάκισης, κρίνοντας ότι οι αναφορές του στους μετανάστες «προέτρεπαν σε πράξεις βίας και μίσους κατά ανθρώπων άλλης φυλής και άλλου χρώματος». Η δικαστική απόφαση κινήθηκε στη γραμμή που ανέπτυξε στη δίκη ο εισαγγελέας που ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του υποψήφιου βουλευτή της Χ.Α., ο οποίος είχε μιλήσει στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του καναλιού Chanel 4 για «φούρνους και σαπούνια» αναφερόμενος στο «δέον γενέσθαι» για τους λαθρομετανάστες στη χώρα μας.

Ο ίδιος απολογούμενος, χθες, επιχείρησε να υποβαθμίσει τα λεγόμενά του ισχυριζόμενος ότι «απαντώντας σε ηλίθιες ερωτήσεις έκανε πλάκα», ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του ανέφερε ότι η συζήτησή του με τον δημοσιογράφο που είχε την ευθύνη του ντοκιμαντέρ ήταν ιδιωτική και όχι δημόσια και η καταγραφή της υπήρξε αυθαίρετη και παράνομη.

Σε ερωτήσεις, όμως, που δέχθηκε από τον εισαγγελέα, κυρίως, δεν μπόρεσε να πείσει -παρά την προσπάθειά του- ότι η γενικότερη στάση του είναι ανεκτική προς τους μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή