ΥΠΟΙΚ: 27,2 δισ. το κόστος παροχών του ΣΥΡΙΖΑ

ΥΠΟΙΚ: 27,2 δισ. το κόστος παροχών του ΣΥΡΙΖΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στα 17,2 δισ. ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα, έναντι 9,38 δισ. ευρώ που εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν προστεθεί και το κόστος από τη διαγραφή χρεών, το κόστος εκτοξεύεται στα 27,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αντί των 11,38 δισ. της κοστολόγησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιπλέον το υπουργείο αμφισβητεί τις πηγές χρηματοδότησης που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση των εξαγγελιών (πάταξη της φοροδιαφυγής, αξιοποίηση κεφαλαίων Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακατανομή πόρων ΕΣΠΑ) και εκτιμά ότι η εφαρμογή τους θα οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος κατά 9 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Το υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι το πραγματικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιο αυτού που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως επειδή:

1. Στην κοστολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αθροίζεται –αν και εξαγγέλθηκε– η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 4 δισ.

2. Το πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης θα ανέλθει σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ έναντι 54 εκατ. που εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και κόστος ανακαίνισης.

3. Η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από φόρο ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων 2,25 δισ. αντί 2 δισ. ευρώ.

4. Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ θα έχει κόστος 2,5 δισ. ευρώ και όχι 1,5 δισ. που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

5. Η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε η τιμή εκκίνησης να φτάσει στα 0,9 ευρώ ανά λίτρο θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων που το υπ. Οικονομικών εκτιμά σε 250 εκατ. ευρώ.

6. Η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε 300.000 ανέργους σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, όχι μόνο δεν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, αλλά θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 1,4 δισ. ευρώ.

7. Η ακύρωση των απολύσεων, πλην όσων αφορούν σε επίορκους υπαλλήλους, θα κοστίσει 280 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κοστολογεί το μέτρο.

8. Το υπ. Οικονομικών προσθέτει στον «λογαριασμό» του ΣΥΡΙΖΑ 500 εκατ. ευρώ για την εξαγγελία περί αύξησης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

9. Η νέα σεισάχθεια, δηλαδή η διαγραφή μέρους των οφειλών των δανειοληπτών, το υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι θα φτάσει τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος.

10. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κοστολογεί τις εξαγγελίες για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κίνητρα για απασχόληση. Το υπ. Οικονομικών θεωρεί ότι θα στοιχίσουν 300 εκατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή