Η κυβέρνηση Βαλς πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση Βαλς πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραυματισμένη αλλά ζωντανή βγήκε από τη χθεσινή κρίσιμη δοκιμασία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Λιγότερο από έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Βαλς εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης χάρη στην υποστήριξη 269 βουλευτών, έναντι 244 που καταψήφισαν την κυβέρνησή του και 53 που προτίμησαν να απόσχουν.

Ο Βαλς υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το γαλλικό Κοινοβούλιο ύστερα από την «ανταρσία» της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος άσκησε δημόσια κριτική εναντίον της περιοριστικής πολιτικής των Ολάντ-Βαλς και ζήτησε μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Γερμανία της Αγκελα Μέρκελ. Η «ανταρσία» συνεχίστηκε και στη χθεσινή ψηφοφορία, όπως υποδηλώνει ο μεγάλος αριθμός των αποχών: από τους 53 βουλευτές που επέλεξαν αυτή τη στάση, οι 32 ήταν «αντάρτες» των Σοσιαλιστών. Ορατή είναι και η πολιτική εξασθένηση της κυβέρνησης, η οποία είχε εξασφαλίσει προ εξαμήνου ψήφο εμπιστοσύνης με 306 βουλευτές να την υποστηρίζουν έναντι 239 συναδέλφων τους που την καταψήφισαν. Με το χθεσινό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Βαλς διαθέτει πλέον μόνο σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η οποία αριθμεί 577 βουλευτές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο βασικός παράγοντας που έσωσε την κυβέρνηση Βαλς από την καταψήφιση ήταν ο φόβος των πρόωρων εκλογών, στις οποίες εθεωρείτο βέβαιο ότι οι Σοσιαλιστές θα υφίσταντο πανωλεθρία, καθώς η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει κατρακυλήσει στο ιστορικό ναδίρ του 13%, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται σταθερά το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Με αυτούς τους φόβους, άλλωστε, «έπαιξε» και ο ίδιος ο Βαλς, στην ομιλία του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, ζητώντας την ενότητα του κόμματός του τη στιγμή που η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται «στα πρόθυρα της εξουσίας». Ωστόσο, οι ρωγμές στους κόλπους των Σοσιαλιστών φαίνεται να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο βάθος, όπως έδειξε ο συγχρωτισμός αρκετών «ανταρτών» βουλευτών με το Μέτωπο της Αριστεράς στο πρόσφατο ετήσιο φεστιβάλ της Humanité, εφημερίδας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ο Μανουέλ Βαλς τόνισε την απόφασή του να εφαρμόσει την πολιτική των επώδυνων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. «Τίποτα δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε απόκλιση από τη δέσμευσή μας να εξοικονομήσουμε 50 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια», δήλωσε ο Βαλς, επιμένοντας ταυτόχρονα στις περικοπές των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις κατά 40 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους αμφισβητίες της αριστερής πτέρυγας, δεσμευόμενος ότι δεν θα θιγεί το 35ωρο και εξαγγέλλοντας μικρές αυξήσεις στις χαμηλότερες συντάξεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν οι προειδοποιήσεις του προς τη μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση (Medef) να μην «προβοκάρει» τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του με διαρκείς «πλειοδοσίες» για ακόμη περισσότερα μέτρα.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Βαλς τόνισε την κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας λόγω της απειλητικής προώθησης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Γάλλου πρωθυπουργού ότι 930 κάτοικοι Γαλλίας έχουν ήδη εμπλακεί στη σύγκρουση της Συρίας – προφανώς, μέσα από τις γραμμές των ισλαμιστών.

Παρά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Βαλς, το μέλλον της διαγράφεται αβέβαιο, με την οικονομία σε στασιμότητα και την ανεργία στα ύψη. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των πολιτών προβλέπουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες η χώρα τους θα αντιμετωπίσει κάποιου είδους «κοινωνική έκρηξη». Ηδη, οι πιλότοι της Air France βρίσκονται σε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων. Αύριο, ο Ολάντ θα παραχωρήσει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους των γαλλικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης. Πρόκειται για μια σπάνια πρωτοβουλία του Ελιζέ, στην οποία, πέραν των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων, αναμένεται να τεθούν και τα ενοχλητικά, για τον Γάλλο πρόεδρο, ερωτήματα που απορρέουν από το πρόσφατο βιβλίο τής μέχρι πρότινος συντρόφου του, Βαλερί Τριρβελέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή