Αύξηση φόρων και εκτροχιασμός στα δημοσιονομικά

Αύξηση φόρων και εκτροχιασμός στα δημοσιονομικά

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ως επιστροφή στις πολιτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση, με μία υψηλή εσωτερική ζήτηση που δεν αντανακλούσε σε αντίστοιχη παραγωγικότητα αλλά τροφοδοτείτο από δανεικά, αντιμετωπίζει το, κατά τον κ. Γ. Δραγασάκη, «πρόγευμα» προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μακροσκελές (έκτασης 13 σελίδων) δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες, αναδεικνύονται μία προς μία οι, κατά την κυβέρνηση, αντιφάσεις της οικονομικής πρότασης που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο κ. Αλ. Τσίπρας, και αναδεικνύεται ο κίνδυνος να περιπέσει εκ νέου η ελληνική οικονομία στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της ανυποληψίας με βαριές συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, σημειώνεται πως αρκετές από τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (επίδομα στέγασης, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ, περισσότερες δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές, μείωση κόκκινων δανείων, αξιοποίηση ΕΣΠΑ) ήδη υλοποιούνται ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Ωστόσο, η κύρια κριτική αφορά πως ακόμη και με την αποδοχή της θέσης ότι οι εξαγγελίες θα γίνουν χωρίς δάνεια, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα απαιτήσουν 14 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων από φόρους ή μεσοσταθμικά 2.700 ευρώ ανά οικονομικά ενεργό πολίτη. Επίσης, η κυβέρνηση προβλέπει νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό με μεγέθυνση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 9 μονάδες του ΑΕΠ, «οδηγώντας τη χώρα πίσω στη δημοσιονομική κρίση».

Το υπ. Οικονομικών επικεντρώνει και στις παράπλευρες, επουδενί όμως αμελητέες, συνέπειες που θα είχε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ:

• Απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ (σ.σ. ουδεμία αναφορά υπάρχει στο κείμενο του ΥΠΟΙΚ για έξοδο της χώρας από το ευρώ) ως αποτέλεσμα της ρήξης με την Ε.Ε.

• Αύξηση του κόστους δανεισμού, στον οποίο θα οδηγούσε ένας νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός, με βαριές συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

• Φυγή κεφαλαίων, λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας και της αύξησης της φορολογίας.

• Αρνητική επίπτωση στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, με κόστος για τους Ελληνες συνταξιούχους.

• Επιβάρυνση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, με κινδύνους για τον φορολογούμενο που θα κληθεί να τις ανακεφαλαιοποιήσει, για την ασφάλεια των καταθέσεων και για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα έχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Είναι πολύ πιθανό ότι θα επιδράσει αυξητικά στο ποσοστό ανεργίας και θα πλήξει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται. «Δυστυχώς, το επίπεδο των μισθών σε μία οικονομία δεν καθορίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Αν ήταν έτσι, η Κούβα και η Βόρειος Κορέα θα είχαν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον πλανήτη» σημειώνουν οι συγγραφείς του κειμένου, καταλήγοντας ότι «βιώσιμη αύξηση των μισθών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας… στόχος που υπηρετείται από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση».

Ατεκμηρίωτες οι αναφορές στα έσοδα

Για αόριστες και αυθαίρετες εκτιμήσεις ως προς το πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των μέτρων που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το υπ. Οικονομικών. Παράλληλα, σημειώνει ότι ακόμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις –που τελικά οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ επαληθευτούν– τα έσοδα θα έρθουν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα για να στηρίξουν το σκέλος των δαπανών, επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό και το συνολικό έλλειμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η χρηματοδότηση των δαπανών με προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό είναι αδύνατη, είτε αυτός αφορά δανεισμό από τις αγορές, είτε από τους εταίρους. Για τους μεν πρώτους «μόνο η εξαγγελία ενός τέτοιου προγράμματος από μία κυβέρνηση θα οδηγούσε στην προεξόφληση δημοσιονομικής κατάρρευσης από τις αγορές και άρα εκτόξευση του κόστους δανεισμού και αυτόματη αποκοπή της χώρας εκ νέου από την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου». Για τους δεύτερους «είναι προφανές ότι δεν θα χρηματοδοτούσαν ένα πρόγραμμα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής», σύμφωνα με το υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ρυθμίσεων και άρσης της καταστολής στην πραγματική οικονομία που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα αποδώσει 3 δισ., το υπουργείο σημειώνει ότι «δεν παρέχεται καμία εκτίμηση ως προς το γιατί θα εισπραχθούν 20 δισ., γιατί αυτό θα συμβεί σε βάθος επταετίας ή γιατί αυτά ισοκατανέμονται μεταξύ των ετών». Επίσης, για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου (με προσδοκώμενα έσοδα 3 δισ.) το υπουργείο σημειώνει ότι «η εκτίμηση είναι αόριστη και αυθαίρετη».

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι ορισμένες από τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν ήδη μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας, ενώ σχετικά με την ανακατανομή 3 δισ. από το αποθεματικό του ΤΧΣ υπενθυμίζει ότι τα κεφάλαια αυτά λειτουργούν ως «εφεδρεία για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».

Επίσης, ως «ανεδαφική, αν όχι παραπλανητική» χαρακτηρίζει το υπουργείο την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ πως τα έσοδα θα αντληθούν «από τους πλούσιους», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η φορολογία θα βαρύνει όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεταξύ 20.00050.000 ευρώ, ήτοι περίπου 1.500.000 φορολογούμενους».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή