Υπεραιωνόβιοι σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ

Υπεραιωνόβιοι σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία μεγάλα ταμεία, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ έδιναν επί χρόνια συντάξεις σε υπεραιωνόβιους ασφαλισμένους, που μόνο από την ημερομηνία γέννησής τους θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι δεν ζουν. Η υπόθεση «αποκαλύφθηκε» το 2011 και αφορούσε ασφαλισμένους που είχαν γεννηθεί την πρώτη 10ετία του 20ού αιώνα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστωμένα, βάσει δημοτολογίων ή αστυνομίας, οι συνταξιούχοι αυτοί είχαν πεθάνει, όμως τα Ταμεία εξακολουθούσαν να καταβάλλουν τη σύνταξη διότι κανείς δεν είχε δηλώσει σε αυτά το συμβάν. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υποστήριζαν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται δήλωση διακοπής ή ακόμη και έλεγχος των υποθέσεων, από τη στιγμή που άλλη δημόσια υπηρεσία πιστοποιούσε τον θάνατο του δικαιούχου. Τελικά, οι συντάξεις κόπηκαν με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου απογραφής στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, ο έλεγχος έδειξε πως τουλάχιστον 327 συνταξιούχοι «φαντάσματα» λάμβαναν τη σύνταξη για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον δρόμο για τη φυλακή πήρε γυναίκα που καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου, σε ποινή κάθειρξης 6 ετών, γιατί λάμβανε για χρόνια τη σύνταξη συγγενούς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή