Υπάλληλοι Ταμείων εμπλέκονται στην υπεξαίρεση ποσών

Υπάλληλοι Ταμείων εμπλέκονται στην υπεξαίρεση ποσών

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική και ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι υποθέσεις εικονικής ασφάλισης που οδηγούν σε παράνομες συντάξεις. Πρόκειται για περιπτώσεις που εξιχνιάζονται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, εμπλέκονται συνήθως υπάλληλοι των Ταμείων και αφορούν στην υπεξαίρεση τεράστιων ποσών. Ισως η χαρακτηριστικότερη υπόθεση των τελευταίων ετών, είναι η υπόθεση του ΙΚΑ Καλλιθέας. Πρόκειται για απάτη – μαμούθ που κόστισε στο ΙΚΑ πάνω από 11 εκατ. ευρώ, με την εμπλοκή 6 υπαλλήλων του ασφαλιστικού ταμείου, και δύο συζύγων εξ αυτών (ο ένας απεβίωσε στο δικαστήριο), που αποκαλύφθηκε το 2012. Οι έξι γυναίκες – υπάλληλοι, που εργάζονταν επί σειρά ετών στο ΙΚΑ Καλλιθέας, απέκτησαν μεγάλη περιουσία και πανάκριβες βίλες, φέρονται να χορηγούσαν σε ασφαλισμένους που δεν δικαιούνταν, καθώς δεν πληρούσαν τις νόμιμες προδιαγραφές, ένσημα, διάφορα επιδόματα και συντάξεις, κατά την περίοδο 2003-2012.

Αλλη περίπτωση, στον νομό Ξάνθης, εξιχνιάστηκε τον προηγούμενο χρόνο και αφορούσε την εικονική ασφάλιση εργαζομένων σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής. Το ΙΚΑ, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων, υπέβαλε 54 μηνυτήριες αναφορές.

Μέσα στον Αύγουστο, εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη εκατομμυρίων σε βάρος του ΙΚΑ αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, με εικονικές ασφαλίσεις σε ανύπαρκτες εταιρείες. Στην υπόθεση εμπλέκονται ιδιοκτήτες αλυσίδας τουλάχιστον 20 γυμναστηρίων καθώς και ιδιοκτήτες εταιρείας καθαριότητας. Σε αυτή την περίπτωση, «μαϊμού» δεν ήταν οι συνταξιούχοι αλλά οι επιχειρήσεις και οι συντάξεις, αφού οι εργαζόμενοι αναζητούν τα εικονικά ένσημά τους προκειμένου να πάρουν σύνταξη και δεν τα βρίσκουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή