Το Λονδίνο μοιράζει παροχές στη Σκωτία

Το Λονδίνο μοιράζει παροχές στη Σκωτία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. Γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση και μεγαλύτερο έλεγχο σε θέματα δαπανών υγείας υποσχέθηκε στη Σκωτία χθες το Λονδίνο, σε μια ύστατη προσπάθεια να πεισθεί το εκλογικό σώμα να μην ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας στις αυριανές εκλογές. Οπως έγραψε χθες η εφημερίδα Independent, οι βρετανικές τράπεζες ετοιμάζονται σιωπηρά και μεταφέρουν εκατομμύρια χαρτονομίσματα προς τον Βορρά για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο bank run, σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα. Πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι τα μέτρα λαμβάνονται ώστε να μην ξεμείνουν από ρευστό τα ΑΤΜ την Παρασκευή λόγω πανικού των καταθετών. Υπάρχουν, άλλωστε, ενδείξεις ότι οι πολλοί είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε αγγλικές τράπεζες, αν αποφασιστεί η ανεξαρτησία της χώρας.

Σε συμφωνία, στην οποία έφθασαν οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Βρετανίας, υπό την αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, το Λονδίνο θα διατηρήσει τα σημερινά ποσοστά κρατικών δαπανών στη Σκωτία. «Οι πολίτες ζητούν αλλαγές. Μία ψήφος κατά της ανεξαρτησίας, θα φέρει ασφαλέστερη, καλύτερη και ταχύτερη αλλαγή, απ’ ό,τι η ανεξαρτησία», αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας, που δημοσιεύθηκε χθες στον σκωτσέζικο Τύπο και υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Κάμερον και τους ηγέτες των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ και των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ.

«Αν δεν σας αρέσει η κυβέρνηση, σκεφτείτε ότι ούτε αυτή θα είναι εδώ για πάντα. Αν, όμως, εγκαταλείψετε το βασίλειο, αυτό θα είναι για πάντα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε αγωνιώδη δημόσια έκκλησή του τη Δευτέρα στο Αμπερντίν της Σκωτίας.

Η απάντηση του Αλεξ Σάλμοντ

Στα λόγια του πρωθυπουργού απάντησε ο Αλεξ Σάλμοντ, λέγοντας: «Την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Σκωτία, δεν θα είναι για να μας πει πόσο μας αγαπά. Θα είναι για να καθίσει στο τραπέζι σκληρών διαπραγματεύσεων, που θα ακολουθήσουν τη νίκη μας».

Το μήνυμα του Κάμερον επανέλαβαν πολλές διασημότητες, όπως ο ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο συγγραφέας Μάρτιν Εϊμις, ο τραγουδιστής Πολ Μακάρτνεϊ και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή