Δοκιμάζονται θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Δοκιμάζονται θεραπείες με βλαστοκύτταρα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εντγκαρ Ιραστόρτζα ήταν μόλις 31 ετών όταν η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά τον Οκτώβριο του 2008. Μπορεί να επιβίωσε της καρδιακής προσβολής, αλλά ο ουλώδης ιστός που δημιουργήθηκε περιόρισε την ικανότητα άντλησης αίματος του οργάνου στο ένα τρίτο. Ο Εντγκαρ δεν μπορούσε να πάρει αγκαλιά τα παιδιά του ή να χορέψει και κάθε βράδυ κοιμόταν με την αμφιβολία αν θα ξυπνήσει το επόμενο πρωί. Η απελπισία του αποτέλεσε το κίνητρο για τη συμμετοχή του σε μία πρωτοποριακή ιατρική έρευνα κατά την οποία γινόταν έγχυση βλαστοκυττάρων απευθείας στην καρδιά.

Την τελευταία πενταετία μελετώντας τα βλαστοκύτταρα στα εργαστηριακά δισκάρια και πραγματοποιώντας δοκιμές σε ζώα και θαρραλέους ασθενείς οι ερευνητές κατάφεραν να φέρουν την πολλά υποσχόμενη βλαστοκυτταρική ιατρική ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Τα βλαστοκύτταρα έγιναν ευρέως γνωστά για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 και αποτέλεσαν πόλο ενδιαφέροντος χάρη στη δυνατότητά τους να βοηθούν τον οργανισμό να αντιπαλέψει εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ αλλά και να επουλώνουν τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού.

Εκτοτε η πρόοδος είναι βραδεία. Οι ερευνητές μαθαίνουν αργά και σταθερά με ποιο τρόπο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα βλαστοκύτταρα, ποιους τύπους να επιλέξουν και με ποιο τρόπο να τα «μεταμοσχεύσουν» στο ανθρώπινο σώμα. Τα αποτελέσματά τους, επί του παρόντος, δεν είναι συγκλονιστικά αλλά καταγράφεται πρόοδος.

Σήμερα στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περισσότερες από 4.500 έρευνες με βλαστοκύτταρα για τη θεραπεία από καρδιακά προβλήματα, τύφλωση, Πάρκινσον, έιτζ, διαβήτη, αιματολογικούς καρκίνους και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης. Οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και τώρα οι επιστήμονες θέλουν να δουν κατά πόσο οι νέες αυτές θεραπείες είναι αποτελεσματικές και καλύτερες από τις υπάρχουσες.

Τα προβλήματα

Προβλήματα που τώρα αντιμετωπίζονται είναι η παραγωγή σταθερών, αμετάβλητων θεραπευτικών προσεγγίσεων, η εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης, ενώ πρέπει να πεισθούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν τέτοιες θεραπείες.

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις ο ενθουσιασμός γύρω από τα βλαστοκύτταρα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα δικαιολογούσε η ιατρική γνώση. Οπως εξηγεί ο δρ Τσαρλς Μάρεϊ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η κουβέντα που γίνεται και η διαφήμιση τέτοιων θεραπειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ομως εκτός από τις θεραπείες, τα βλαστοκύτταρα δίνουν στους ερευνητές ένα πολύτιμο εργαλείο που τους επιτρέπει να μελετήσουν καλύτερα τις ασθένειες από τις οποίες πάσχουν οι ασθενείς τους αλλά και να πειραματισθούν ευκολότερα με κάποια φάρμακα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επωφελή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή