«Διερεύνηση καταγγελιών Λαγκάρντ»

«Διερεύνηση καταγγελιών Λαγκάρντ»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή να διερευνηθούν οι καταγγελίες της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου «να διακριβωθεί αν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα τιμωρούμενα στην Ελλάδα κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους», έδωσε στην Εισαγγελία Εφετών η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Μία ημέρα μετά την επιστολή που απέστειλε στην κ. Λαγκάρντ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις της στους Financial Times ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη στην υπόθεση ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Πέραν των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ, οι εισαγγελείς που θα αναλάβουν την υπόθεση καλούνται να ερευνήσουν και ανάλογες δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Στην έγγραφη παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Σας διαβιβάζουμε φύλλα ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων, καθώς και δημοσιεύματα ηλεκτρονικού Τύπου, και παρακαλούμε, ενόψει του περιεχομένου των (δηλώσεις κ. Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και κ. Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης), να αναθέσετε σε εισαγγελικό λειτουργό, από τους υπηρετούντες στην Υπηρεσία της οποίας προΐστασθε, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως, στο πλαίσιο της οποίας να ενεργηθούν οι αναγκαίες και πρόσφορες ανακριτικές πράξεις, προκειμένου να διακριβωθεί αν τελέστηκαν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα και τιμωρούμενα στην Ελλάδα κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους, καθόσον αφορά τις δηλώσεις της προαναφερομένης διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Στο πλαίσιο της έρευνας, ενδέχεται να κληθεί προς κατάθεση ο κ. Τσίπρας, ενώ οι εισαγγελείς θα αναμένουν και την απάντηση της διευθύντριας του ΔΝΤ στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Αιχμές Αθανασίου

Εν τω μεταξύ, αιχμές κατά της κ. Λαγκάρντ, ως προς τον χρόνο που επέλεξε να προβεί στις καταγγελίες, άφησε σε συνέντευξή του (ΒΗΜΑ fm) o υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε επίσης ότι πριν στείλει την επιστολή είχε συμβουλευθεί τον πρωθυπουργό. «Εάν η ελληνική Πολιτεία δεν έκανε κάτι, τότε θα ήταν δυσφήμηση για τη χώρα», είπε ο κ. Αθανασίου. Ο ίδιος εξήγησε ότι σκοπός της έρευνας είναι αφενός να προστατευθεί η κ. Λαγκάρντ εφόσον οι καταγγελίες είναι βάσιμες, αφετέρου να αποδοθούν ευθύνες στους δράστες εφόσον είναι Ελληνες.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Αθανασίου άφησε αιχμές για τον χρόνο των καταγγελιών. «Η κ. Λαγκάρντ ανέλαβε το 2012, οπότε δημιουργείται μια έντιμη απορία: γιατί τόσο καιρό δεν το έκανε (σ.σ.: δεν το κατήγγειλε)· και αν αυτό ενέχει μια απειλή ή μια απλή παρέμβαση». Ως προς τις καταγγελίες του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «θα έπρεπε να το έχει αναφέρει όταν απειλήθηκε, διότι είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί να απειλείται ο αρχηγός οποιουδήποτε κόμματος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή