Αλ. Τσίπρας: Κινδυνολογεί ανεύθυνα η κυβέρνηση

Αλ. Τσίπρας: Κινδυνολογεί ανεύθυνα η κυβέρνηση

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε χθες να απαντήσει στο ίδιο ύφος και με τον ίδιο τρόπο (διοχετεύοντας συνομιλία με συνεργάτες του) σε όσα είπε ο πρωθυπουργός προχθές το βράδυ στη Βουλή. «Ο πανικός τον οδηγεί (σ.σ. τον κ. Σαμαρά) σε ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία. Ο ρόλος του πρωθυπουργού απαιτεί αίσθηση ευθύνης και όχι ανεύθυνες παρεμβάσεις στο καφενείο της Βουλής», ήταν το σχόλιο του κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται σήμερα το Βατικανό, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, με την προκαθορισμένη ατζέντα να περιλαμβάνει συζήτηση για την ειρήνη, την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων, το μεταναστευτικό και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους ενημέρωσε για την επικείμενη συνάντηση.

Χθες, η Κουμουνδούρου, διά του τομεάρχη Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, απάντησε στην «αξιολόγηση» του υπουργείου Οικονομικών επί των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή, πάντως, η επάρκεια της αιτιολόγησης των πηγών χρηματοδότησης των οικονομικών προτάσεων δέχθηκε αυστηρή κριτική από τον οικονομολόγο Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το όνομά του είχε ακουστεί ως εισήγηση της Αριστερής Πλατφόρμας για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ο κ. Τσακαλώτος στην απάντησή του, αφού επικρίνει τον σχολιασμό των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του υπουργείου Οικονομικών, καταγγέλλοντας υποταγή του κράτους στην εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, προτείνει «τη συγκρότηση ανεξάρτητου φορέα, που θα κοστολογεί τις εκάστοτε προτάσεις των κομμάτων για αναβάθμιση του δημοσίου διαλόγου». Υπεραμύνεται της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης θα επιφέρει ώθηση της ανάπτυξης και αύξηση των επενδύσεων. Τονίζει ότι «σε μεγάλες υφέσεις μόνο η κυβέρνηση μπορεί να σπάσει τους φαύλους κύκλους που δημιουργούνται», αντιπαραβάλλοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «περιμένει τα πάντα από την αγορά». Για την πρόσθεση των δημοσίων επενδύσεων, ύψους 4 δισ., στο κόστος του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας το έθεσε όχι ως άμεσο μέτρο, αλλά ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αντικρούει τη θέση ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα επιφέρει κόστος 250 εκατ. ευρώ και επιμένει ότι το κόστος της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Λαπαβίτσας, κάνοντας σε μακροσκελές άρθρο του «μία πρώτη αποτίμηση των προγραμματικών δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ», σπεύδει να επισημάνει ότι από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας «λείπουν οι αναλογιστικές μελέτες που θα τεκμηρίωναν το προβλεπόμενο κόστος». Διερωτάται «τι “σεισάχθεια” θα είναι αυτή, η οποία μόλις και φτάνει τα 2 δισ. και πώς υπολογίστηκε». Διατυπώνει αμφιβολίες για τη δυνατότητα συλλογής 6 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ανεξόφλητων οφειλών. Μιλάει, τέλος, για προσπάθεια να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα μεταξύ μιας «ευρωπαϊκής» λύσης για το χρέος χωρίς μονομερείς ενέργειες, με ταυτόχρονη ελάφρυνση της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης και της προϊούσας ανθρωπιστικής κρίσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή