Κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά με Μέρκελ

Κρίσιμο τετ α τετ Σαμαρά με Μέρκελ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κρίσιμη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του χρέους πραγματοποιεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο με την κ. Αγκελα Μέρκελ.

Δέκα, παρά μία ημέρα, μήνες μετά την τελευταία του επίσκεψη στην καγκελαρία, όπου εν πολλοίς συμφωνήθηκαν τα βήματα για την ολοκλήρωση της τότε εκκρεμούς αξιολόγησης της τρόικας, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει εκ νέου στο Βερολίνο σε μια επίσκεψη που αναμένεται να είναι βαρύνουσας σημασίας για την εξέλιξη του προγράμματος και, ως εκ τούτου, και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα προηγηθεί, σήμερα ή αύριο, συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, για προετοιμασία και συντονισμό.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, στο γεύμα εργασίας της Τρίτης οι δύο ηγέτες «θα συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του ελληνικού προγράμματος». Με δεδομένη την πίεση του Eurogroup για πλήρη υλοποίηση του Μνημονίου, την απαίτηση της τρόικας για αλλαγές σε εργασιακά -κυρίωςκαι ασφαλιστικό, αλλά και υπό το πρίσμα της επερχόμενης συζήτησης ως προς την «επόμενη μέρα» (νέο πρόγραμμα, βιωσιμότητα χρέους), ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την πολιτική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου η επίλυση της παραπάνω πολυπαραγοντικής εξίσωσης να λαμβάνει υπ’ όψιν την πολιτική συγκυρία και την επικείμενη προεδρική εκλογή. Γερμανικές πηγές σημείωναν χθες στην «Κ» ότι η καγκελαρία αναμένει με θετική διάθεση τον Ελληνα πρωθυπουργό και ότι το Βερολίνο έχει πλήρη επίγνωση των πολιτικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σε ό,τι αφορά την τελική στάση της κ. Μέρκελ έσπευδαν να κατεβάσουν τον πήχυ των ελληνικών προσδοκιών.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί στο Βερολίνο με σκοπό να υπογραμμίσει τη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πιέσεις που τότε ασκούσε η τρόικα για νέα δημοσιονομικά μέτρα, εξασφαλίζοντας τη δημόσια τοποθέτηση της κ. Μέρκελ για το… μισογεμάτο (αντί του μισοάδειου) ποτήρι της ελληνικής κυβέρνησης. Πλέον, η προσπάθεια του κ. Σαμαρά αφορά όχι μόνον στενά την ανάγκη υλοποίησης δέσμης φοροαπαλλαγών, αλλά τη συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος, με την Αθήνα να επιδιώκει αυτή να συμβεί χωρίς νέο πακέτο και τους εταίρους να αναζητούν τρόπους διατήρησης αυξημένης εποπτείας επί της Ελλάδας.

Το Βερολίνο, που ανακοίνωσε διά της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Κριστιάνε Βιρτζ τη συνάντηση, επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «συνάντηση ρουτίνας». Ελάχιστοι, ωστόσο, υιοθετούν αυτή την εκτίμηση, με την Deutsche Welle να σημειώνει ότι «δύσκολα μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά θα είναι μια “επίσκεψη ρουτίνας” ενόψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα… οι οποίες και αναμένονται σκληρές, καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν». Πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση έκαναν λόγο για συνάντηση που είχε από καιρό συμφωνηθεί και οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Σαμαράς έχει όλο το τελευταίο διάστημα συνεχείς διαβουλεύσεις με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό.

Σε αυτό το κλίμα, η σκληρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε δεύτερη μοίρα, με κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν την κριτική τους για το «οικονομικό πακέτο Τσίπρα».

Σχεδιασμός επανεκκίνησης μέσω της επετείου των 40 χρόνων

Ως εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Κεντροδεξιάς αντιμετωπίζει ο κ. Αντ. Σαμαράς την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν περιλαμβάνεται η παρουσία στελεχών που φέρεται, βάσει φημών, να εξετάζουν την επιστροφή ή τη συμπόρευσή τους με τη Ν.Δ.

Αντιθέτως, τόσο στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν και προγραμματίζεται η πρώτη κοινή συνεδρίαση των πολιτικών επιτροπών της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ στη Χαλκιδική (σ.σ. στον ίδιο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή), όσο και στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στόχος είναι να αναθερμανθεί το κομματικό φρόνημα μέσω και της «υπενθύμισης» της ιστορικής πορείας των 40 ετών, να παρουσιαστεί το νέο αφήγημα για τη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα και, φυσικά, η πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα για την Κεντροδεξιά.

Επ’ αυτής, θα επιδιωχθεί στη συνέχεια η επανασυσπείρωση της παράταξης, καθώς Μαξίμου και Συγγρού επ’ ουδενί επιθυμούν το μήνυμα των δύο εκδηλώσεων να περιοριστεί σε μια απλή «ονοματολογία», που και εντάσεις προκαλεί και αμφίβολα αποτελέσματα έχει. Προς επιδίωξη της κομματικής πανστρατιάς, ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρ. Παπαμιμίκος είχε χθες σύσκεψη με τους διατελέσαντες γραμματείς της Ν.Δ., ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επαφές με τους πρώην διευθυντές και επικεφαλής οργανωτικού του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή