Η ‘dolce vita’ των 50s: To στιλ και τα ταξίδια του διεθνούς jet set

Η ‘dolce vita’ των 50s: To στιλ και τα ταξίδια του διεθνούς jet set

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όρος jet set δημιουργήθηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία της δεκαετίας του ’50- ο δημοσιογράφος Igor Cassini είναι αυτός που τον έκανε ευρέως γνωστό- για να χαρακτηρίσει τους προνομιούχους επιχειρηματίες και την αφρόκρεμα του Hollywood που δεν φοβόντουσαν να επιδείξουν τα πλούτη τους. Ήταν οι αυθεντικοί ‘κοσμικοί’ που με την ξέφρενη ζωή τους, τα πάρτι και τα ακριβά γούστα τους απασχολούσαν την κοινή γνώμη και τα media. Ο συγγραφέας και βιογράφος William Stadiem κυκλοφόρησε φέτος το βιβλίο ‘Jet Set: The People, the Planes, the Glamour and the Romance in Aviation's Glory Years’ εξιστορώντας τη χρυσή εποχή του διεθνούς jet set που κράτησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι τα 70s.

Η πολυτελής ζωής των stars ήταν όλα όσα ονειρεύονταν οι μεσοαστοί Αμερικάνοι κάθε φορά που άνοιγαν τα περιοδικά στο ‘lunch break’ ή μετά το κουραστικό οχτάωρό τους. Για τους ίδιους τους stars, τα ταξίδια και τα πάρτι ήταν ένας τρόπος για να κάνουν γνωριμίες στο χώρο τους , να ανέβουν επαγγελματικά αλλά και για να μείνουν στην επικαιρότητα. Λίγο-πολύ ότι συμβαίνει και σήμερα με τη διαφορά ότι τότε δεν υπήρχε καμιά ενοχή στο να επιδεικνύεις τα  πολλά χρήματα που κερδίζεις. Το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες έγιναν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των ‘socialites’ για τα πάρτι τους, τις διακοπές, τα ψώνια ενώ αργότερα ακολούθησαν το Ακαπούλκο, οι Κάννες, το St.Tropez και το Capri.

Για τον Stadiem όλα ξεκίνησαν το 1962 με τον Frank Sinatra να ταξιδεύει αεροπορικώς για την παγκόσμια περιοδεία του και μερικούς πλούσιους αμερικάνους να ταξιδεύουν στο Παρίσι. Όταν το αεροπλάνο τους δεν κατάφερε να πετάξει, ο Sinatra αποφάσισε να μην εμπιστευθεί την εμπορική αεροπορία και να αγοράσει το δικό του αεροσκάφος για τα ταξίδια του. Οι φωτογραφίες του στο αεροδρόμιο άρχισαν να κοσμούν τα περιοδικά και ακολούθησαν και πολλοί άλλοι stars. Ο Stadiem που έχει γράψει τη βιογραφία του Sinatra και της Marilyn Monroe, ασχολείται στο νέο του βιβλίο με προσωπικότητες της εποχής όπως ο Conrad Hilton και ο δισεκατομμυριούχος  Howard Hughes. Ήταν η εποχή της Elizabeth Taylor, του Richard Burton, της Brigitte Bardot, του Alain Delon και της Grace Kelly, η εποχή που είδαμε μέσα από τη δημοφιλή σειρά ‘Mad Men’. O Don Draper σίγουρα θα ήταν μέσα στους jet set κύκλους που ταξίδευε συχνά και έκανε πάρτι μέχρι το πρωί. Και σίγουρα θα είχε σκεφτεί το διάσημο «Does your wife know you’re flying with us?» που διαφήμιζε τις Braniff Airways και τις κομψές στολές των αεροσυνοδών της. Μια εποχή που ο όρος paparazzi είχε περισσότερη εκτίμηση και καθόλου περιφρόνηση. Ήταν, άλλωστε, εκείνος που φωτογράφιζε όλα όσα οι star ήθελαν να επιδείξουν: τους νέους τους έρωτες, τα πανάκριβα φορέματα και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Μια εποχή πολύ πριν τον φεμινισμό και την κατάρρευση των ‘international playboys’ (όπως μνημονεύει στους στίχους του τραγουδιού του και ο Morrissey) που έδωσαν τέλος στην μανία για την ‘dolce vita’- όπως την είχε παρουσιάσει και ο Federico Fellini στην ομώνυμη ταινία του – και έδωσαν χώρο για περισσότερο κοινωνικό προβληματισμό.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Χουλιαρά 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή