Επιτάχυνση διαβουλεύσεων για Κυπριακό

Επιτάχυνση διαβουλεύσεων για Κυπριακό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Να επιταχύνουν τις συνομιλίες συμφώνησαν ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου στην πρώτη κοινή συνάντησή τους υπό τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Αϊντα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να εισέλθουν σε μια φάση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και ότι θα συναντιούνται δύο φορές τον μήνα.

Η χθεσινή συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ερογλου έγινε στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και ήταν η πρώτη ύστερα από δύο μήνες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, διεξήχθη σε καλύτερο κλίμα απ’ ό,τι τον Ιούλιο, όπου υπήρχε εικόνα έντασης και αδιεξόδου. Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη στάση του κ. Ερογλου στη συζήτηση «εποικοδομητική», πρόσθεσε όμως ότι περιμένει να δει και τη συμπεριφορά του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οπως είπε, στη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη να «εμπλακούμε σε ουσιαστικό διάλογο, προκειμένου να αποτραπεί η σημερινή κατάσταση».

Στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες με τον κ. Αϊντα, αναφέρεται ότι οι κ. Αναστασιάδης και Ερογλου «αξιολόγησαν την ώς τώρα κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες» και συμφώνησαν «να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των δομημένων συνομιλιών. Για τον λόγο αυτό έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές τους να ξεκινήσουν εντατικές συνομιλίες, ώστε να γεφυρώσουν το χάσμα επί ανεπίλυτων ουσιωδών θεμάτων». Οπως είναι γνωστό, στις θέσεις που έχουν καταθέσει στη διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση σε μια σειρά από θέματα, με σημαντικότερα αυτό του καθεστώτος των εγγυήσεων (τις οποίες θέλουν να διατηρήσουν οι Τουρκοκύπριοι) αλλά και του θέματος των εποίκων, όπου οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν σε μια πρόταση που συνιστά δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού του νησιού. Σύμφωνα με κυπριακές κυβερνητικές πηγές, στη φάση αυτή θα υπάρξει απόπειρα συγκλίσεων στις κατατεθειμένες απόψεις και όχι συναλλαγή επί του συνόλου της λύσης (πάρε-δώσε).

Ο κ. Ερογλου, πάντως, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να εισέλθουν σε μια διαδικασία πάρε-δώσε, όπως και θα ονομάζεται αυτό. Η ελληνοκυπριακή προσέγγιση είναι πολύ πιο επιφυλακτική. Είναι ενδεικτικό ότι απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο αισιόδοξος είναι σε σχέση με τη στάση του Ερογλου στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν θα ήθελε να κάνει σχόλια που μπορεί να εκληφθούν ως παίγνιο επίρριψης ευθυνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή