Γκ. Χαρδούβελης: «Οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα φθηνότερα από το ΔΝΤ»

Γκ. Χαρδούβελης: «Οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα φθηνότερα από το ΔΝΤ»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τη Γερμανία, και όχι μόνο, ότι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει μόνη της τις ανάγκες της, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης. Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, κατά την οποία θα συζητηθούν όλα τα σενάρια για τη μετά Μνημονίου εποχή, ο κ. Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handeslblatt υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας και επισημαίνει ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με κόστος χαμηλότερο από εκείνο των δανείων που προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Επί της ουσίας, ο κ. Χαρδούβελης βάζει με έμμεσο τρόπο στη δημόσια συζήτηση και το ενδεχόμενο της άμεσης απομάκρυνσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα λήγει στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με προδημοσίευση της συνέντευξής του στην Handeslblatt που δημοσιεύεται σήμερα, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η χώρα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας των διεθνών πιστωτών της τρόικας και σημείωσε πως «στο μεταξύ μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ κυμαίνεται στο 4-4,5%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο που καταβάλλει η Ελλάδα είναι κυμαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα επιτόκια πάρουν την ανιούσα (σήμερα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν), το κόστος δανεισμού από το Ταμείο θα αυξηθεί.

Από την άλλη πλευρά, τα επιτόκια που πέτυχε η Ελλάδα για τα ομόλογα που εξέδωσε φέτος είναι 4,75% για το 5ετές ομόλογο του Απριλίου και 3,5% για το 3ετές ομόλογο του Ιουλίου. Μάλιστα, στη δευτερογενή αγορά οι αποδόσεις των εν λόγω ομολόγων έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα χθες η απόδοση του 5ετούς τίτλου να ήταν στο 4,27% και του 3ετούς στο 3,37%. Κάτι που σημαίνει ότι μία νέα απόπειρα δανεισμού από τις αγορές θα γίνει με ακόμα χαμηλότερο κόστος.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων φέτος. Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρει στην Handeslblatt πως μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκδώσει νέα 7ετή ομόλογα και νέα 18μηνα έντοκα γραμμάτια. Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για τις εκδόσεις αυτές, είναι ότι αυτές τις ημέρες ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στ. Παπαδόπουλος, βρίσκεται στις ΗΠΑ για επαφές με επενδυτές.

Πάντως, η πιθανή αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ με δανεισμό από τις αγορές θα έχει όφελος για τον προϋπολογισμό. Πέραν της όποιας πολιτικής αλλαγής από ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ο φθηνότερος δανεισμός από την αγορά μεταφράζεται και σε μικρότερες δαπάνες για τόκους.

Και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι σημαντικό. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου -η Pimco- που μέχρι πρότινος απέφευγε τους ελληνικούς τίτλους, αυτή τη στιγμή έχει, σύμφωνα με τον Bloomberg, ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αξίας 727 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τη διάθεση να διευρύνει τη συμμετοχή της μέσω των τίτλων που θα εκδοθούν από την Ελλάδα.

Πέραν αυτών, ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε τη βεβαιότητά του στην Handeslblatt ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του έτους και εναπόθεσε τις ελπίδες του για ενίσχυση της ρευστότητας στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αγορά ενυπόθηκων τίτλων ABS. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Γαλλία να πάρει περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ της πως «θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα του ορίου του 3%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή