Δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια η Fed

Δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια η Fed

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες αδιαφόρησαν χθες για τις φωνές των δημοσιονομικών «γερακιών» και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν για «αξιόλογο χρονικό διάστημα» αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Υποστήριξαν την απόφασή τους να διατηρήσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική, επαναλαμβάνοντας ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Οπως αναμενόταν, μείωσαν τις αγορές κρατικών ομολόγων και στεγαστικών δανείων στα 15 δισ. δολάρια τον μήνα.

Τις περασμένες εβδομάδες, πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές θεωρούσαν ότι η σχετική βελτίωση της κατάστασης στην αμερικανική οικονομία και στην απασχόληση θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα να επισπεύσει κάπως την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Ωστόσο χθες στην ανακοίνωσή τους τα 17 μέλη της επιτροπής που ψηφίζει για τη διαμόρφωση των επιτοκίων δανεισμού επανέλαβαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει «σημαντική ανεπαρκής αξιοποίηση» στην αγορά εργασίας, γεγονός που δικαιολογεί τη διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν για «αξιόλογο χρονικό διάστημα». Συνεπώς δεν υπάρχει βιασύνη όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και, προς το παρόν τουλάχιστον, επιβεβαιώνονται οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η πρόεδρος της Fed κ. Τζάνετ Γέλεν θα προτιμήσει να αυξηθεί ο πληθωρισμός λίγο επάνω από τον στόχο του 2%, παρά να αυξήσει πριν την ώρα τους τα επιτόκια δανεισμού και να προκαλέσει προβλήματα στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. «Σε τελική ανάλυση, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώθηκαν κάπως, ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας είναι σχεδόν αμετάβλητο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed.

Κρίσιμη αλλαγή

Αυτό που άλλαξε κάπως είναι οι προβλέψεις των μελών της επιτροπής που ψηφίζει για τη διαμόρφωση των επιτοκίων δανεισμού, που πλέον προβλέπουν κάπως ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων απ’ ό,τι προέβλεπαν τον περασμένο Ιούνιο. Κατά μέσο όρο, τα μέλη της επιτροπής προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 1,375% σε σχέση με πρόβλεψη για 1,125% τον Ιούνιο. Ομοίως η πρόβλεψη για τα τέλη του 2016 διαμορφώνεται στο 2,875% από 2,50% προηγουμένως, ενώ για το 2017 η πρόβλεψη είναι ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 3,75%.

Η ανεργία «κλειδί» των εξελίξεων

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής, η πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας κ. Τζάνετ Γέλεν αρνήθηκε να προσδιορίσει χρονικά πότε θα συμβεί η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού από το 2008. Ωστόσο, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα και ταχύτερα στην περίπτωση που η ανεργία μειωθεί συντομότερα από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι μικρές αυξήσεις των μισθών αποτελούν σημάδι ότι ακόμη η κατάσταση παραμένει κακή στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι «σημαντικά μεγαλύτερη» από το επίπεδο που θα ήθελε η Fed. Ουσιαστικά η κ. Γέλεν θεωρεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία και τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της και όχι από κάποιο ημερολόγιο. «Δεν υπάρχει μηχανιστική ερμηνεία του τι σημαίνει ο όρος αξιόλογο χρονικό διάστημα», δήλωσε χθες η κ. Γέλεν, η οποία προσπάθησε σκληρά να μην απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα. Τον περασμένο Μάρτιο είχε προσδιορίσει το «αξιόλογο χρονικό διάστημα» σε έξι μήνες μετά το τέλος της αγοράς ομολόγων, προκαλώντας μικροπανικό στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή