Φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και για την ελληνική οικονομία

Φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ και για την ελληνική οικονομία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 6 δισ. ευρώ, περίπου, εκτιμάται ότι θα διεκδικήσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος διοχέτευσης ρευστότητας αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (TLTRO), που ξεκινά σήμερα με δημοπρασία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εκτίμηση αυτή αφορά το ποσό που υπολογίζεται ότι θα αντληθεί κατά τη σημερινή δημοπρασία ή την επόμενη, που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, ενώ θεωρητικά η συνολική δυνατότητα μπορεί να φτάσει έως και τα 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, η Τράπεζα Πειραιώς θα διεκδικήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα περί το 1,6 δισ. ευρώ, ενώ από 1 δισ. ευρώ θα διεκδικήσουν Alpha Bank και Eurobank. Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με τους υπολογισμούς του οίκου Nomura, ο οποίος προσδιόρισε τα αντλούμενα κεφάλαια για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες στα 6 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 10 δισ. ευρώ περίπου, που μπορεί να φτάσει η συμμετοχή τους με βάση τον κανόνα του 7% του στοκ των δανείων τους, αφού εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, όπως αυτή της Goldman Sachs, ανέβαζαν το ύψος της αντλούμενης ρευστότητας ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ. Η ρευστότητα που θα διατεθεί και η οποία προορίζεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως του ποσού που θα αντληθεί στη σημερινή δημοπρασία, προορίζεται για να υποκαταστήσει ουσιαστικά τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με μεσοπρόθεσμης διάρκειας, στον βαθμό που τα δάνεια που θα χορηγηθούν είναι τετραετούς διάρκειας. Κίνητρο αποτελούν οι όροι χρηματοδότησης, οι οποίοι είναι ευνοϊκοί, καθώς το επιτόκιο είναι το βασικό της ΕΚΤ, δηλαδή 0,05% πλέον 0,10% (συνολικό επιτόκιο 0,15%). Ζητούμενο αποτελεί κατά πόσο η ρευστότητα που θα αντληθεί, θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση νέων δανείων ή θα διοχετευθεί για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι αναχρηματοδοτήσεις θα πρέπει να γίνουν με φθηνότερα επιτόκια, αξιοποιώντας το χαμηλό κόστος χρήματος που προσφέρει η Κεντρική Τράπεζα. Τα αποτελέσματα πάντως της δημοπρασίας για το σύνολο του Ευρωσυστήματος θα γίνουν γνωστά την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε για την προσεχή Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό για μια εβδομάδα περίπου, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να κάνουν προσφορές και μετά την αυριανή ημέρα, αντικαθιστώντας εάν θέλουν υφιστάμενη τριετή χρηματοδότηση (LTRO).

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις προσδιορίζουν το ύψος της ρευστότητας που θα αντληθεί στα 100 δισ. ευρώ, θεωρώντας ότι οτιδήποτε κάτω από αυτό το ποσό θα σηματοδοτήσει την απογοήτευση των αγορών. Το ενδεχόμενο το ποσό να φτάσει τελικώς τα 150 δισ. ευρώ, θα κρατήσει, σύμφωνα με τη Nomura, σε υψηλά επίπεδα τις προσδοκίες, ενώ άλλοι αναλυτές θεωρούν ικανοποιητικό το επίπεδο των 125 – 130 δισ. ευρώ. Συνολικά η Nomura τοποθετεί το ύψος της ρευστότητας που θα αντληθεί κατά τις δημοπρασίες του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου στα 250 – 300 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί αναλογικά κατά 40% και 60%. Οι τράπεζες, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, θα προτιμήσουν τη δημοπρασία του Δεκεμβρίου, καθώς εμφανίζονται απρόθυμες να δεσμεύσουν εγγυήσεις ενόψει του ελέγχου της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή