Το κλίμα στο Κερατσίνι άλλαξε

Το κλίμα στο Κερατσίνι άλλαξε

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Χρυσή Αυγή έπαψε να είναι μαγκιά στο Κερατσίνι και στη γύρω περιοχή», λέει στην «Κ» ο Κώστας, νέος εργαζόμενος, που έζησε από κοντά τα γεγονότα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν από ένα χρόνο, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου. «Υποστηρικτές της Χ.Α. βεβαίως υπάρχουν, καταγράφηκε άλλωστε και στις εκλογές, αλλά δεν βγαίνουν πια ανοικτά, κρύβονται, κινούνται μόνο υπόγεια. Το κυριότερο είναι πως χάθηκε η αίσθηση ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους, αλλά και πως ό,τι κάνουν θα μείνουν ατιμώρητοι», συμπληρώνει.

Αισθητή είναι η μεταστροφή στα σχολεία. «Πριν από τη δολοφονία Φύσσα είχαν εμφανιστεί στο σχολείο μαθητές υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι προπαγάνδιζαν ανοικτά και επιθετικά την επιλογή τους. Μάλιστα, την άνοιξη του 2013 είχε συμβεί και μία ρατσιστική επίθεση από μαθητές σε μετανάστες που βρίσκονταν δίπλα στο σχολείο», μας λέει καθηγητής σε σχολείο της περιοχής. «Μετά τη δολοφονία του Φύσσα το κλίμα άλλαξε ριζικά. Οι μαθητές συγκλονίστηκαν από το γεγονός, πολλοί δηλώνουν αντιφασίστες, συμμετέχουν σε ανάλογες δραστηριότητες», συμπληρώνει.

«Υπάρχει αντιφασιστική δημιουργία πλέον στα σχολεία. Ηδη ανεβαίνουν παραστάσεις με θεατρικά έργα από μαθητές, όπως το “Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ” και το “Πουλόβερ που βελάζει"», λέει στην «Κ» η κ. Στέλλα Μιχάλογλου, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και εκπαιδευτικός. «Το σοκ από τη δολοφονία Φύσσα ήταν μεγάλο στην περιοχή και δημιούργησε μεγάλη αντίθεση στη Χρυσή Αυγή. Παρ’ όλα αυτά ακόμα υπάρχει κόσμος που φοβάται μήπως στοχοποιηθεί από την οργάνωση», συμπληρώνει η κ. Μιχάλογλου.

«Εμείς στο σχολείο μας γράψαμε πέρυσι αντιφασιστικά συνθήματα και ένα μεγάλο Killah P για τον Παύλο. Υπήρχαν παιδιά που τον ήξεραν και γνώριζαν πως δεν έμπλεκε σε φασαρίες», μας λέει ο Ηλίας, μαθητής σε σχολείο του Κερατσινίου. «Εχουμε πει να περάσουμε την ημέρα της επετείου από τον τόπο της δολοφονίας και να αφήσουμε από ένα λουλούδι, το μεσημέρι. Αρκετοί θα συμμετέχουν και στις απογευματινές συγκεντρώσεις».

Η Χρυσή Αυγή έκανε μία τρομοκρατική επανεμφάνιση στο Κερατσίνι στις 26 Ιανουαρίου 2014, όταν «φάλαγγα» της οργάνωσης πέρασε από το σημείο της δολοφονίας, κατέστρεψε τα πανό που είχαν τοποθετηθεί εκεί και στη συνέχεια επιτέθηκε με πέτρες και καδρόνια στο στέκι «Ρεσάλτο», χωρίς να εμποδιστεί από την Αστυνομία. Στην ομάδα κρούσης συμμετείχαν ελάχιστοι Κερατσινιώτες, με καλυμμένα πρόσωπα. Από τότε πάντως δεν ξαναεμφανίστηκαν. Στις περιφερειακές εκλογές η «Ελληνική Αυγή» (υποστηριζόμενη από τη Χ.Α.) δεν είχε υποψήφιο από τον δήμο, ενώ στις δημοτικές εκλογές άτομα που είχαν υποστηρίξει τη Χ.Α. παλιότερα, μπήκαν υποψήφιοι σε διάφορους συνδυασμούς, ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή