Οδηγίες για προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ παρέχουν σε πολίτες ΠΟΜΙΔΑ και ΔΣΑ

Οδηγίες για προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ παρέχουν σε πολίτες ΠΟΜΙΔΑ και ΔΣΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρακτικά αδύνατη χαρακτηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) την κατάθεση ομαδικής προσφυγής κατά του νέου φόρου ακινήτων, του ΕΝΦΙΑ, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να απαντήσει στις αιτιάσεις που ασκούνται τις τελευταίες εβδομάδες από σημαντικό αριθμό μελών της Ομοσπονδίας και ιδιοκτήτες από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, «το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι απολύτως θωρακισμένο, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παραδεκτής άσκησης ομαδικής προσφυγής για φορολογικά θέματα κάθε είδους είτε από ομάδες φορολογουμένων είτε από αντιπροσωπευτικό σωματείο τους, σε αντίθεση με ό,τι ορθώς ισχύει με το δίκαιο των καταναλωτών ή το εργατικό δίκαιο».

Αυτό σημαίνει ότι προσφυγή ασκείται πάντοτε κατά συγκεκριμένης πράξης επιβολής φόρου ή προστίμου σε συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Το εν λόγω πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ατομική προσφυγή ενάντια στον φόρο που του βεβαιώθηκε και μάλιστα έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ποσό ΕΝΦΙΑ που καλείται να καταβάλει υπερβαίνει σημαντικά τις οικονομικές του δυνατότητες και επομένως είναι αδύνατη η ετήσια πληρωμή του. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΕΝΦΙΑ προσκρούει στην παράγραφο 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος, όπου αναφέρεται ότι «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Ως τέτοια πρόσωπα είναι ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι και μικροσυνταξιούχοι, οι οποίοι όμως έχουν στην κατοχή τους παλαιά, αναξιοποίητα και κενά ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας. Για τον λόγο αυτό, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες που έχουν οικονομική αδυναμία και επιθυμούν να ασκήσουν προσφυγή, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, παρέχοντας δωρεάν συμβουλές κι έναν οδηγό που περιγράφει αναλυτικά και με σχετικά τυποποιημένα υποδείγματα τα βήματα που οφείλουν να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Ολα τα παραπάνω είναι αναρτημένα στον ιστότοπο του Συλλόγου.

Το πρώτο βήμα αφορά την υποβολή «ενδικοφανούς προσφυγής» στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Την προσφυγή αυτή μπορεί ο φορολογούμενος να την υπογράψει και μόνος του, χωρίς την υποχρέωση δικηγόρου. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, ακόμα κι αν ασκηθεί η ενδικοφανής προσφυγή, ο φορολογούμενος καλείται να προκαταβάλει το 50% του βεβαιωμένου φόρου για την αναστολή του υπολοίπου. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία του ΔΣΑ αφορά φορολογούμενους στους οποίους έχει βεβαιωθεί φόρος υψηλότερος των ετήσιων εσόδων τους ή φόρος που θέτει σε κίνδυνο την απόκτηση βασικών αγαθών για την επιβίωση, όπως στέγαση, τροφή και θέρμανση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή