Τα αδύναμα σημεία του νόμου Κατσέλη ψάχνουν 2 υπουργεία

Τα αδύναμα σημεία του νόμου Κατσέλη ψάχνουν 2 υπουργεία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «τρύπες» του δικαστικού συστήματος, οι οποίες επιτρέπουν κατάχρηση του νόμου 3869/2010, γνωστού ως «νόμου Κατσέλη», αναζητούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία περιλαμβάνει και αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εντάσσεται στη γενικότερη αναμόρφωση της νομοθεσίας που προωθείται με στόχο την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες, είναι η πρακτική μερίδας δικηγόρων που αναλαμβάνουν υποθέσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών να επιλέγουν εσκεμμένα για την κατάθεση της προσφυγής στον νόμο Ειρηνοδικεία επιβαρυμένα με όγκο ανάλογων υποθέσεων. Η πρακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη ειδικά στην Αττική και στόχος των επιτηδείων είναι η εκδίκαση της υπόθεσης όσο πιο αργά γίνεται και δη την επόμενη δεκαετία. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που, αν και γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της πτωχευτικής διαδικασίας, καταθέτουν αίτηση προκειμένου να επωφεληθούν της δίμηνης αναστολής των διωκτικών μέτρων. Ο νόμος 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε από τον 4161/2013, προβλέπει αναστολή των διωκτικών μέτρων από τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης για διάστημα δύο μηνών, χρόνος που δίνεται προς αναζήτηση προδικαστικού συμβιβασμού.

Πέραν των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εξετάζεται η δημιουργία ειδικών Ειρηνοδικείων, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο, ή ακόμη και η ενοποίηση Ειρηνοδικείων. Χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Βήμα FM» ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, ότι το υπουργείο επιχειρεί αλλαγές για την επιτάχυνση των δικών, έτσι ώστε να προστατεύεται ο καλόπιστος δανειολήπτης και αυτός που έχει πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που έγινε καταχρηστική εφαρμογή του νόμου και ανέφερε ότι ορισμένες υποθέσεις έχουν ορισθεί να εκδικασθούν ακόμη και το 2026!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή