Ελληνικά ΑΕΙ πιο ψηλά στη διεθνή κατάταξη

Ελληνικά ΑΕΙ πιο ψηλά στη διεθνή κατάταξη

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους στον διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της εταιρείας εξειδικευμένης πληροφόρησης για την ανώτατη εκπαίδευση QS. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και ανακατατάξεις στις θέσεις που καταλαμβάνουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατάταξη που δημοσιεύτηκε στο Topuniversities.com, για πρώτη φορά στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ βρίσκεται το ΕΜΠ, το οποίο έχει βελτιωθεί σε τέσσερις από τους έξι τομείς που χρησιμοποιούνται στη μεθοδολογία κατάταξης της QS: ερευνητικές παραπομπές ανά πανεπιστήμιο, αναλογία φοιτητών, ακαδημαϊκή φήμη και φήμη εργοδοτών. Το ΕΜΠ βρίσκεται στη δεκάδα μεταξύ 441 και 450. Το ΑΠΘ από την πρώτη θέση πέρυσι έπεσε φέτος στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά ανέβηκε στη δεκάδα 461-470 στη διεθνή κατάταξη. Το Παν. Κρήτης, όπως πέρυσι, παραμένει το δεύτερο καλύτερο ελληνικό ΑΕΙ και στη δεκάδα 451-460.

Πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη είναι για τρίτη χρονιά το ΜΙΤ, και ακολουθούν το Κέμπριτζ, το Imperial College του Λονδίνου, το Χάρβαρντ, η Οξφόρδη. Η κατάταξη βασίζεται σε έξι δείκτες: ακαδημαϊκή φήμη (40%), φήμη εργοδότη (10%), αναλογία πανεπιστημιακών φοιτητών (20%), παραπομπές ανά πανεπιστήμιο (20%), διεθνείς φοιτητές (5%) και διεθνές πανεπιστήμιο (5%). Ο υπεύθυνος ερευνών της QS, Μπεν Σόουτερ, σχολιάζοντας τις επιδόσεις των ελληνικών ΑΕΙ είπε ότι «τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με το σχέδιο “Αθηνά” αρχίζουν να φαίνονται στην κατάταξή μας. Ο χρόνος θα δείξει αν τα φετινά θετικά αποτελέσματα αποτελούν γνήσια και βιώσιμη βελτίωση ή προσωρινό αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν για να χειριστούν την κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή