Στις Γλυκές Ιστορίες: Μαγειρεύοντας χωρίς γλουτένη

Στις Γλυκές Ιστορίες: Μαγειρεύοντας χωρίς γλουτένη

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη δίαιτα όσων πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη είναι μια γενετική, αυτοάνοση πάθηση που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη βρόμη και στη σίκαλη. Με απλά λόγια, ο οργανισμός αντιδρά σε αυτή την πρωτεΐνη παράγοντας αντισώματα, τα οποία προκαλούν βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Συνήθως διαγιγνώσκεται στα βρέφη όταν εισάγονται τα δημητριακά στη διατροφή τους, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και σε ενηλίκους, σε κάποια φάση της ζωής τους. Τα συμπτώματα ποικίλλουν. Συνήθως περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, αναιμία, διάρροια, πεπτικές διαταραχές κ.λπ., μακροπρόθεσμα όμως μπορεί να υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα, καθώς η καταστροφή του λεπτού εντέρου εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τις τροφές. ∆εν υπάρχει θεραπεία και όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν εφ’ όρου ζωής αυστηρή δίαιτα, από την οποία αποκλείονται τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πίτες, τα κέικ, τα μπισκότα κ.λπ.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο www.glykesistories.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή