517 εκατ. τουρίστες διεθνώς το πρώτο εξάμηνο του 2014

517 εκατ. τουρίστες διεθνώς το πρώτο εξάμηνο του 2014

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπασαν το φράγμα των 500 εκατ. ατόμων το πρώτο εξάμηνο του έτους οι διεθνείς αφίξεις τουριστών, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Ειδικότερα, οι αφίξεις σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 4,6% (ή 22 εκατ.) σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013 φθάνοντας τα 517 εκατ. Η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη στην Αμερική (+6%) και ακολούθησαν Ασία, Ειρηνικός και Ευρώπη (+5%). Σε επίπεδο επιμέρους γεωγραφικών περιοχών τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν η Νότια Ασία και η Βόρεια Ευρώπη με αύξηση 8% και η Βορειοανατολική Ασία και η Νότια Ευρώπη με 7%. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΠΟΤ, Tάλεμπ Ριφάι, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ο τουρισμός εδραιώνει τη θετική επίδοση των τελευταίων ετών παρέχοντας ανάπτυξη και οικονομικές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο. Επίσης, πρόσθεσε ότι παρά τις γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών αυξάνεται κατά 5% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2010, μια τάση που έχει μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τις προβλέψεις του ΠΟΤ στις αρχές του έτους για αύξηση των διεθνών αφίξεων από 4% έως 4,5% το 2014, πάνω από τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του 3,8% ετησίως για την περίοδο 2010-2020. Σε σχέση με τις δαπάνες των τουριστών, ο ΠΟΤ σημειώνει τις αυξήσεις κατά 8% και 7% όσων δαπανούν Ιταλοί και Αυστραλοί αντίστοιχα. Από τις αναδυόμενες αγορές επισημαίνει την άνοδο κατά 16% των ταξιδιωτικών δαπανών στο εξωτερικό των Κινέζων σε σχέση με 26% στο σύνολο του 2013 και την αύξηση κατά 4% των Ρώσων σε σχέση με 25% το περασμένο έτος.

Εξάλλου, σήμερα ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου το πρώτο διεθνές συνέδριο για τη διασύνδεση του τουρισμού με τους προσκυνηματικούς χώρους στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας. Στο συνέδριο που πραγματοποιείται από τον ΠΟΤ, το υπ. Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Ισπανίας και την τοπική περιφέρεια, θα αναλυθούν θέματα όπως ο ρόλος των προσκυνηματικών χώρων ως οδηγών τοπικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, 300 με 330 εκατ. τουρίστες τον χρόνο επισκέπτονται τους βασικούς θρησκευτικούς χώρους παγκοσμίως, καθιστώντας τον «πνευματικό» τουρισμό σημαντικό μέρος της εγχώριας και διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή