Ποσοτική χαλάρωση α λα κινεζικά με φθηνά δάνεια 81 δισ. δολ. προς μεγάλες τράπεζες

Ποσοτική χαλάρωση α λα κινεζικά με φθηνά δάνεια 81 δισ. δολ. προς μεγάλες τράπεζες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια στιγμή που η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα ετοιμάζεται να ανακαλέσει την άκρως αναπτυξιακή της πολιτική, η Τράπεζα της Κίνας δείχνει να ακολουθεί διστακτικά τα βήματα της ΕΚΤ προχωρώντας σε τόνωση της ρευστότητας στις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, στις οποίες θα διοχετεύσει συνολικά 500 δισ. γουάν (ποσό αντίστοιχο των 81 δισ. δολαρίων) υπό τη μορφή φθηνών δανείων και για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Σχολιάζοντας η Goldman Sachs χαρακτήρισε την ένεση ρευστότητας «την πρώτη σαφή αντίδραση στα απογοητευτικά στοιχεία του Αυγούστου», αναφερόμενη στη χαμηλότερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και στην αιφνίδια πτώση που σημείωσαν τον Αύγουστο οι εισαγωγές, καθώς και την κατά 40% μείωση των νέων πιστώσεων.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί, μάλιστα, πιθανόν να ακολουθήσουν άλλα μέτρα τόνωσης της ζήτησης από το Πεκίνο, όπως η επίσπευση σχεδιαζόμενων δημοσίων δαπανών. «Είναι κάτι σαν ποσοτική χαλάρωση με κινεζικά χαρακτηριστικά», σχολιάζει ο Λουίς Κούιτζ της Royal Bank of Scotland, που τονίζει ότι το Πεκίνο προσπαθεί να αποτρέψει την περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης του ρυθμού ανάπτυξης σε επίπεδα κάτω από εκείνα που διασφαλίζουν τη σταθερότητα στη χώρα και στην περίπτωση που δεν το επιτύχει άμεσα, προεξοφλεί πως θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα τόνωσης της οικονομίας. Δεν συμφωνούν, πάντως, όλοι οι οικονομικοί αναλυτές πως πρόκειται για μια πρώτη «ποσοτική χαλάρωση» στην Κίνα, αφού ο Τσανγκ Τζιάν, οικονομολόγος της Barclays στο Χονγκ Κονγκ με ειδίκευση σε θέματα Κίνας, χαρακτηρίζει την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας μια «συνήθη επιχείρηση χορήγησης ρευστότητας».

Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί τελευταία δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν ταχθεί κατά της αυτού του είδους τόνωσης της οικονομίας και κατά της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να βασισθεί στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, άλλωστε, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην πόλη Τιαντζίν, ο κ. Λι εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην αλλάξει πολιτική και να μην επηρεαστεί από τις αποκλίσεις μεμονωμένων οικονομικών δεικτών, αλλά να παραμείνει προσηλωμένη στη διαρθρωτική προσαρμογή που επιχειρεί στην κινεζική οικονομία και στους μακροπρόθεσμους στόχους της.

Οπως, πάντως, σχολίασε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, το Ξινχουά, «αρχίζει να ηχεί ισχυρότερα ένας απαισιόδοξος τόνος πως η Κίνα δεν θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για την οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο του έτους και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υιοθετήσει ισχυρότερα μέτρα, όπως μια μείωση των επιτοκίων». Αντιμέτωπη με τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 7,4% και του 7,5%, που ωχριούν μπροστά στους ιλιγγιώδεις διψήφιους ρυθμούς της προηγούμενης δεκαετίας, η ηγεσία του Πεκίνου έχει επιχειρήσει φέτος να τονώσει την οικονομία με χαλαρά μέσα, αποφεύγοντας μέχρι στιγμής τις επιθετικές κινήσεις όπως εκείνη του τεράστιου προγράμματος τόνωσης το οποίο επιστράτευσε στα τέλη του 2008. Στη διάρκεια του έτους έχει περιορισθεί να μειώσει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας για όσες τράπεζες χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εχει επίσης επισπεύσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας, για την υλοποίηση του οποίου προχώρησε σε αύξηση του δανεισμού της εκδίδοντας ομόλογα αξίας 150 δισ. γουάν, ενώ έχει περιορίσει τη φορολογία στις μικρές επιχειρήσεις και έχει αυξήσει τις επενδύσεις κατά 17,3 στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή