Τρόμος λόγω επιχείρησης αποκεφαλισμών

Τρόμος λόγω επιχείρησης αποκεφαλισμών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ, ανακοίνωσε χθες πως οι διωκτικές αρχές της χώρας του απέτρεψαν τον δημόσιο αποκεφαλισμό πολίτη επί αυστραλιανού εδάφους, από τζιχαντιστές που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία (ISIS).

Οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τζιχαντιστές θα αποκεφάλιζαν δημοσίως έναν τυχαίο Αυστραλό πολίτη και στη συνέχεια θα δημοσιοποιούσαν το σχετικό βίντεο μέσω Διαδικτύου, σε αντίποινα για τη συμμετοχή της χώρας στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS, που προσπαθούν να οικοδομήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν μιλάμε για υποψίες, αλλά για πραγματική πρόθεση», δήλωσε ο Αμποτ, για να προσθέσει: «Η παρότρυνση ήρθε από έναν Αυστραλό που κατείχε ανώτερη θέση στα δίκτυα υποστήριξης που διατηρεί το ISIS στο εσωτερικό της χώρας».

Χθες τα χαράματα, περισσότεροι από 800 αστυνομικοί πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα χρονικά της Αυστραλίας, συλλαμβάνοντας 15 υπόπτους στο Σίδνεϊ και το Μπρίσμπεϊν.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Τζορτζ Μπράντις, τζιχαντιστής γεννημένος στο Αφγανιστάν, ο οποίος είχε ζήσει επί κάποια χρόνια στην Αυστραλία και σήμερα δραστηριοποιείται σε επιχειρήσεις του ISIS στη Μέση Ανατολή, διέταξε τους Αυστραλούς οπαδούς της οργάνωσης να προχωρήσουν σε αποκεφαλισμούς και να βιντεοσκοπήσουν το μακάβριο έργο τους. Μεταξύ των συνωμοτών φέρεται να περιλαμβάνεται ο 33χρονος Μοχάμεντ Αλί Μπαριαλέι, πρώην μπράβος νυχτερινού κέντρου στο Σίδνεϊ, ο οποίος θεωρείται αρχηγός του δικτύου του ISIS στην Αυστραλία. Οι Αρχές πιστεύουν ότι ο Μπαριαλέι ανέθεσε στον 22χρονο Ομαριάν Αζάρι, έναν εκ των συλληφθέντων, να δολοφονήσει έναν οποιονδήποτε Αυστραλό πολίτη. Υπολογίζεται ότι περί τους 60 Αυστραλούς πολεμούν στις γραμμές του ISIS και άλλων ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, στη Συρία και στο Ιράκ, ενώ άλλοι 15 έχουν ήδη σκοτωθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Κυβερνητικές πηγές στην Καμπέρα εκτιμούσαν ότι γύρω στους 100 Αυστραλούς στελεχώνουν το δίκτυο τοπικής υποστήριξης του ISIS.

Στο μεταξύ, το ISIS ανήρτησε στο YouTube νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται, με πορτοκαλί στολή, ο Βρετανός φωτορεπόρτερ Τζον Κάντλι, ο οποίος έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τις εφημερίδες Sunday Times, Sun και Sunday Telegraph, όπως και με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο διάρκειας τριών λεπτών βίντεο, ο Κάντλι δηλώνει ότι αιχμαλωτίστηκε από το ISIS στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του τον «εγκατέλειψε» στην τύχη του και αναγγέλλει ότι θα αποκαλύψει «την αλήθεια» για το ISIS σε επόμενα βίντεο.

«Υστερα από δύο καταστροφικούς και καθόλου δημοφιλείς πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, γιατί πρέπει η κυβέρνησή μας να αναμειχθεί σε άλλη μία σύγκρουση που δεν μπορεί να κερδηθεί;», διερωτάται ο Κάντλι, ο οποίος προηγουμένως είχε αναγνωρίσει ότι μιλάει «με ένα πιστόλι στον κρόταφο», καθώς είναι αιχμάλωτος των τζιχαντιστών.

Απαγορεύσεις στη Γαλλία

Στο Παρίσι, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χθες νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που προβλέπει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για άτομα που βαρύνονται με υποψίες ότι επιθυμούν να λάβουν μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες στο εξωτερικό και επιτρέπει στις Αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση πρόσβασης σε ιστοσελίδες που εξυμνούν την τρομοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή