34,3 εκατ. ευρώ από παράνομες ενέργειες σε υγεία και παιδεία

34,3 εκατ. ευρώ από παράνομες ενέργειες σε υγεία και παιδεία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παιδεία, στην υγεία και στις ειδικές κοινωνικές κατηγορίες μεταφέρονται χρήματα που το Δημόσιο έχει εισπράξει από εγκληματικές δραστηριότητες. Από τον Δεκέμβριο του 2013 (που άνοιξε ο σχετικός λογαριασμός του Δημοσίου για την κατάθεση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 34,3 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, τα 7,5 εκατ. ευρώ το 2013 (χρονιά κατά την οποία διατέθηκαν) και 26,8 εκατ. ευρώ το 2014. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπέγραψε απόφαση χθες σύμφωνα με την οποία τα 26,8 εκατ. ευρώ του 2014 θα διατεθούν σχεδόν ισομερώς στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίας. Τα τρία υπουργεία καλούνται να εκταμιεύσουν και να αξιοποιήσουν τα εν λόγω κονδύλια εντός τριών μηνών για να μην τα χάσουν, ενώ ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «η κυβέρνηση, πέραν των Μνημονίων, δείχνει εμπράκτως πώς αντιλαμβάνεται τη συλλογική λειτουργία της και τον ορθολογισμό στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων».

Ειδικότερα, τα 26,8 εκατ. ευρώ διανέμονται ως εξής:

ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναλύεται ως εξής:

• 4,14 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ΑΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας των ΑΕΙ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο, καθώς και προμήθεια καυσίμων θέρμανσης).

• 1,6 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ΤΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας των ΤΕΙ και προμήθεια καυσίμων θέρμανσης).

• 2 εκατ. ευρώ για ενίσχυση ΑΕΙ και ΤΕΙ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σίτισης των φοιτητών.

• 1 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των Ερευνητικών και Επιστημονικών Ιδρυμάτων.

• 260.000 ευρώ για ενίσχυση της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθώς και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

2. Ποσό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε τρίτους και σε ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για την αγορά φαρμακευτικού – υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων.

3. Ποσό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη δαπανών μετακίνησης ατόμων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, υπερήλικες κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή