Νέες εκδόσεις

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ

Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ

εκδ. Κέδρος, σελ. 312 – 12,50 ευρώ

Τι σχέση έχει ο Αϊνστάιν με τον Πελέ; Το Τσερνομπίλ με τον Μαραντόνα; Ο Μίκυ Μάους με το πρώτο Μουντιάλ; Η «μάχη του Σαντιάγο» με τον Κόλπο των Χοίρων; Το Παγκόσμιο Κύπελλο, κορυφαίο γεγονός του πλανήτη, διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και για έναν μήνα καθηλώνει όλους τους φιλάθλους του κόσμου. Στο βιβλίο αυτό γίνεται αναδρομή σε όλες τις διοργανώσεις του, από το 1930 μέχρι το 2010, με έναν πρωτότυπο τρόπο. Μέσα από τα γεγονότα στα γήπεδα όπου διεξήχθησαν οι αγώνες παρακολουθούμε την ιστορία της ανθρωπότητας: τα κατορθώματα των άσων του ποδοσφαίρου αντιπαραβάλλονται με τα κατορθώματα των ανθρώπων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

DEAN KOONTZ

Αθωότητα

μετ.: Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Bell, σελ. 368 – 7,90 ευρώ

Σε έναν σκοτεινό κόσμο, ο ένας φωτίζει τον δρόμο του άλλου. Εκείνος ζει στα έγκατα της πόλης, εξόριστος από την κοινωνία γιατί, αν ποτέ τον αντικρίσουν, θα τον σκοτώσουν. Εκείνη ζει απομονωμένη, κυνηγημένη από αδίστακτους εχθρούς. Αν καταφέρουν να τη βρουν, θα τη σκοτώσουν. Oμως ο δεσμός ανάμεσά τους είναι πιο δυνατός από τις τραγωδίες που έχουν σημαδέψει τη ζωή τους. Κάτι πέρα από την τύχη –που δεν μπορεί παρά να είναι πεπρωμένο– τους έκανε να σμίξουν σε έναν κόσμο που πλησιάζει γοργά στην ώρα της κρίσης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΕΛΠΩ ΑΞΙΩΤΗ

Ρεπυμπλίκ-Βαστίλλη

μετ.: Τιτίκα Δημητρούλια

εκδ. Αγρα, σελ. 244

Ανέκδοτο γαλλόφωνο μυθιστόρημα της Μέλπως Αξιώτη βλέπει για πρώτη φορά το φως στα ελληνικά. Η πρωταγωνίστρια Λίζα πηγαίνει στο Παρίσι κυνηγημένη από την Ελλάδα του Εμφυλίου, στοιχειωμένη από μνήμες θανάτου, αίματος, τρόμου αλλά και ηρωισμού. Πηγαίνει σε ένα Παρίσι που γνωρίζει από παιδί μέσα από διαβάσματα και ακούσματα, ένα Παρίσι φιλικό αλλά και διαφορετικό από τη χώρα της. Εχει αφήσει πίσω της μια ζωή και θέλει να φτιάξει μια καινούργια, με τα γαλλικά όμως που τόσο καλά ξέρει να σκαλώνουν πάνω στη μητρική της γλώσσα. Ετσι, η ηρωίδα βρίσκεται βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα σε δυο χώρες και ανάμεσα σε δυο γλώσσες.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Εκεί και πάντα αλλού

εκδ. Κέδρος, σελ. 314

Σε ένα άλλο όνειρο, σε μια άλλη σχέση, σε μια άλλη εποχή… Οι ήρωες ζουν μέσα στο όνειρο μην τολμώντας να αλλάξουν τη ζωή τους. Η Δώρα, παντρεμένη εδώ και πολλά χρόνια με τον Γρηγόρη, είναι νοσηλεύτρια σε δημόσιο νοσοκομείο. Εκεί θα γνωρίσει και θα συνδεθεί με τη Σαπφώ, μια ηλικιωμένη γυναίκα. Μέσα από το ημερολόγιό της, η Δώρα θα παρακολουθήσει έναν μεγάλο έρωτα σε μιαν Ελλάδα διαφορετική. Αυτές οι σελίδες της άλλης ζωής θα τη βοηθήσουν να αναζητήσει την προσωπική της αλήθεια. Κι ας είναι τελείως διαφορετική η δική της ζωή κι οι δικές της απώλειες. Γιατί φαίνεται πως όλοι οι ίσκιοι μοιάζουν.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Δελτίο Βιβλικών Μελετών

τόμος 29ος

εκδ. Αρτος Ζωής, σελ. 206

Κατά την παράδοση της αδιαίρετης Εκκλησίας, η Αγία Γραφή και ο λόγος του Θεού υπήρξαν καθοριστικός παράγοντας της πνευματικής ζωής των Χριστιανών. Με την πάροδο, ωστόσο, του χρόνου δημιουργήθηκε εσφαλμένα η εντύπωση πως η Αγία Γραφή, ο λόγος του Θεού και ό,τι άλλο ήταν συνδεδεμένο με αυτά, όπως, παραδείγματος χάριν, η επιστημονική ενασχόληση με την Αγία Γραφή, η βιβλική κριτική, η σύγχρονη βιβλική ερμηνευτική κ.λπ., δεν αποτελούσαν αναπόσπαστα στοιχεία της Ορθόδοξης πνευματικότητας. Σε αυτή την παρεξήγηση επιχειρεί να δώσει απάντηση το αφιέρωμα του Δελτίου Βιβλικών Μελετών στον «Λόγο του Θεού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή