Γκ. Χαρδούβελης: «Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και όχι μέτρα διαρκούς προσαρμογής»

Γκ. Χαρδούβελης: «Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και όχι μέτρα διαρκούς προσαρμογής»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανάσα» στη δημοσιονομική προσαρμογή ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην τελετή υπογραφής συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την τρόικα ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015, στο οποίο η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που παρουσίασε πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. «Καμιά δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι για πάντα, δεν μπορεί να έχει διάρκεια, εάν δεν αναληφθούν μεγάλες αναπτυξιακές επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα φτιάξουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν εισοδήματα στον κόσμο» δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια «ανάσα -"ανάσα" στο εισόδημα– ώστε οι Ελληνες να αντιληφθούν ότι επιτέλους πλησιάζουμε στην έξοδο από την κρίση».

Επαφές με τρόικα

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο προχωράει στην ενσωμάτωση των φοροελαφρύνσεων (έκτακτη εισφορά, ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση δόσεων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και τη σταδιακή αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Μάλιστα, για όλα αυτά υπάρχει αλληλογραφία με την τρόικα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε χθες πως για φέτος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, ο κ. Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστήριξε πως «πιθανόν να ξεπεράσει τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ».

Ομως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι ίδιες εκτιμήσεις και για την επίτευξη του στόχου του 2015, που αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως υπάρχει κενό, αλλά είναι «ελάχιστο». Σημείωσε ότι το «ΔΝΤ το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η δική τους εκτίμηση. Εμείς παίρνουμε ως βάση τα 900 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ». Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «θα μπορέσουμε να κλείσουμε αυτό το κενό», σημειώνοντας μάλιστα ότι «πρόκειται για τάξη μεγέθους ανάξια λόγου». Πάντως, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών ανέφερε χθες πως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπεται από την ελληνική πλευρά η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ ή εάν θα είναι μικρότερο, αφήνοντας υπό διαπραγμάτευση την επίτευξή του.

«Οχι» σε νέο μνημόνιο

Πέραν αυτών, ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα και ότι η Ελλάδα δεν θέλει τρίτο πακέτο διάσωσης. «Μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους – παρεμπιπτόντως, με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ. Με τον καιρό θα υποχωρήσουν κι άλλο οι αποδόσεις» υποστήριξε και μάλιστα πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας». Υπενθυμίζεται πως η Πορτογαλία είχε δημιουργήσει αποθεματικό, αντλώντας από τις αγορές κεφάλαια και όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμά της δήλωσε πως δεν επιθυμεί νέα βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή