Επιλέχθηκαν οι πρώτες 155 ΜΜΕ που θα λάβουν επιχορήγηση από τον νέο μηχανισμό της Ε.Ε.

Επιλέχθηκαν οι πρώτες 155 ΜΜΕ που θα λάβουν επιχορήγηση από τον νέο μηχανισμό της Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τον κατάλογο των πρώτων 155 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που θα λάβουν επιχορήγηση από τον νέο μηχανισμό της ΕΕ για τις ΜΜΕ, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ.

Συνολικά, 155 ΜΜΕ από 21 χώρες θα λάβουν 50.000 ευρώ η καθεμία για να χρηματοδοτήσουν μελέτες σκοπιμότητας για τα σχέδιά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι 155 επιλεγμένες ΜΜΕ έχουν μεγάλες πιθανότητες να περάσουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, κατά την οποία οι αιτούντες μπορούν να λάβουν από 0,5 έως 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων, όπως επίδειξη, δοκιμές, πιλοτικές εφαρμογές κ.λπ.

Στον πρώτο γύρο επιλογής υποβλήθηκαν 2.662 προτάσεις από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Η αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες έδειξε ότι 317 προτάσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Από αυτές, οι 155, δηλαδή το 49%, επιλέχθηκαν τελικά για χρηματοδότηση.

Οι ισπανικές ΜΜΕ σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία στον πρώτο γύρο, με 39 επιλεχθείσες προτάσεις, ενώ αμέσως μετά κατατάχθηκαν ΜΜΕ από τη Βρετανία και την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο επιλογής υποβλήθηκαν 80 προτάσεις από ελληνικές ΜΜΕ, αλλά καμία δεν επελέγη για χρηματοδότηση.

Ο μηχανισμός για τις ΜΜΕ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και έχει σκοπό να βοηθά τις καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις να προωθούν καινοτόμα σχέδια από το εργαστήριο στην αγορά.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις πλέον καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό. Με προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ για περίοδο επτά ετών, θα χρηματοδοτεί μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά την επιχειρηματική καινοτομία (πρώτη φάση) και έργα επίδειξης (δεύτερη φάση). Οι ιδέες που είναι ώριμες για επενδύσεις μπορούν επιπλέον να επωφεληθούν από συμβουλές επιχειρηματικής ανάπτυξης και άλλες υπηρεσίες υποστήριξης (τρίτη φάση).

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι συνεχώς ανοικτή και οι επόμενες καταληκτικές ημερομηνίες για την αξιολόγηση είναι η 24η Σεπτεμβρίου και η 17η Δεκεμβρίου 2014 για την πρώτη φάση, και η 9η Οκτωβρίου και 17η Δεκεμβρίου 2014 για τη δεύτερη φάση.

Αίτηση χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλουν ΜΜΕ από τα κράτη μέλη της ΕΕ ή από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Το 2014, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν συνολικά περίπου 645 σχέδια. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 670 το 2015.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενθαρρύνουν τις τράπεζες και άλλους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να χορηγούν δάνεια ή μετοχικό κεφάλαιο σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω του εργαλείου «InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία». Άλλες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος COSME.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή