Θύελλα αντιδράσεων για το ειδικό καθεστώς σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ

Θύελλα αντιδράσεων για το ειδικό καθεστώς σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ο νόμος για το «ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», που υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες υπό καθεστώς μυστικότητας από το ουκρανικό Κοινοβούλιο, φαίνεται ότι θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη της νέας Βουλής, οι οποίες έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου. Η υπογραφή του καθεστώτος αυτονομίας φαίνεται να προκαλεί ήδη σημαντικές αντιδράσεις τόσο από πολίτες όσο και από μερίδα των πολιτικών, που δημιουργούν την επόμενη αντιπολιτευτική βάση. Ο πρόεδρος Π. Ποροσένκο βρισκόταν χθες στις ΗΠΑ, όπου ζήτησε να συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και να δοθεί στην Ουκρανία ειδικό στάτους συμμάχου του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος, όπως διέρρευσε στα ουκρανικά ΜΜΕ, δύο ημέρες νωρίτερα είχε ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν τον νόμο για το ειδικό καθεστώς των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές προκειμένου να μη συνεχιστεί η ρωσική επέκταση και σε άλλες πόλεις.

Οπως έλεγαν χθες στην «Κ» ουκρανικές κυβερνητικές πηγές, η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία των μονάδων που πολεμούν στα ανατολικά της χώρας αλλά και του άμαχου πληθυσμού, καθώς καθημερινά δεκάδες άτομα προστίθενται στον κατάλογο των θυμάτων. «Είναι απολύτως ξεκάθαρο στην κυβέρνηση ότι τακτικός στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρίσκεται μέσα στην Ουκρανία, αλλά έπρεπε να σταματήσει με κάποιον τρόπο η αιμορραγία για να ανασυνταχθούν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις από τη Δύση και να λειτουργήσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας», επεσήμανε χθες στην «Κ» ουκρανική κυβερνητική πηγή. «Επρεπε να πάρουμε μια απόφαση ευθύνης και να επιλέξουμε ένα μικρότερο από ένα μεγαλύτερο κακό», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εν μέσω πυρετωδών προεκλογικών προετοιμασιών, κόμματα της αντιπολίτευσης σηκώνουν ψηλά το συγκεκριμένο θέμα μιλώντας για «εθνική ντροπή» και για κυβέρνηση κατώτερη του λαού της. Οπως υποστηρίζουν, οι Ουκρανοί άρχισαν να πολεμούν κατά της ρωσικής επέκτασης χωρίς καμία υποδομή, δημιουργώντας εθελοντικές στρατιωτικές μονάδες και συγκεντρώνοντας εξοπλισμό από δωρεές απλών πολιτών. Σήμερα που η χώρα είναι σαφώς πιο ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά, υποστηρίζουν, δεν υπήρχε λόγος για τέτοια «εθνική παραχώρηση». «Πρέπει να είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης που νόμιμη κυβέρνηση συμφώνησε με το ότι τρομοκράτες αποτελούν εξουσία. Αυτό ήταν κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση της Μολδαβίας, παρά το γεγονός ότι η κατάστασή τους ήταν ακόμα πιο κρίσιμη όταν δημιουργήθηκε η Υπερδνειστερία. Η Μολδαβία δεν αναγνωρίζει ούτε την Υπερδνειστερία ούτε τις εκλογές εκεί ως νόμιμες. Οπως και η κατά τα άλλα μικρή Γεωργία των τριών εκατομμυρίων δεν αναγνώρισε τις ψευτοκυβερνήσεις σε Νότια Οσετία και Αμπχαζία. Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος και -δυστυχώς- η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου συμφώνησαν ότι οι τρομοκράτες κάνουν κουμάντο στο συγκεκριμένο μέρος», αναφέρει στην «Κ» ο Σεργκέι Σόμπολεβ, στέλεχος του κόμματος Μπατκιβτσίνα και στενός συνεργάτης της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο. «Δεν υπάρχει το κόμμα του πολέμου και της ειρήνης, όπως αναφέρουν ορισμένοι μιλώντας για τη στάση μας στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά το ρωσικό και το ουκρανικό μπλοκ. Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί νίκη του ρωσικού μπλοκ», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Δεν φέρατε ειρήνη αλλά εθνική ντροπή»

Σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση που έγινε το διάστημα 5 -10 Σεπτεμβρίου, προτού κατατεθούν επίσημα οι υποψηφιότητες, η Μπατκιβτσίνα φαίνεται να συγκεντρώνει το 4,7% μπαίνοντας στο Κοινοβούλιο. Πρώτος εμφανίζεται ο συνασπισμός του προέδρου Ποροσένκο με 26,8%, ενώ στη δεύτερη θέση εμφανίζεται με 8,1% ο πολιτικός σχηματισμός του Ολέγκ Λιασκό, ηγέτη του κόμματος Ραντικάλ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι κινείται στα όρια της δημαγωγίας. Ο ίδιος είχε έρθει τρίτος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Μιλώντας στην «Κ» ο Λιασκό χαρακτηρίζει «εθνική ντροπή» και δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να καταργήσει τον νόμο για το ειδικό στάτους των περιοχών εντός ΑΤΟ.

«Εάν εμείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται περί κατοχής, τι περιμένουμε να κάνει ο υπόλοιπος κόσμος; Φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια. Οτι στο Ντονμπάς υπάρχει ρωσική κατοχή. Οτι ο νόμος που ψηφίστηκε είναι κυριολεκτικά η πραγματοποίηση των σχεδίων του Πούτιν. Ανατρέξτε σε αυτά που έλεγε ο Πούτιν και ο Λαβρόφ το προηγούμενο εξάμηνο και θα δείτε ότι τα ίδια πράγματα ψηφίστηκαν στο ουκρανικό Κοινοβούλιο. Ειδικό στάτους για το Ντονμπάς, δικαίωμα του Ντονμπάς να ρυθμίσει μόνο του τις σχέσεις του με τη Ρωσία, ειδικό καθεστώς της ρωσικής γλώσσας, αυτόνομα δικαστήρια, αστυνομία, στρατός, εισαγγελία κ.ο.κ.» . Ο ίδιος, όπως και οι υπόλοιποι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η ρωσική επεκτατική πολιτική θα συνεχιστεί παρά την ψήφιση του νόμου. «Θα πάρουμε και ντροπή και πόλεμο. Οταν ο Ποροσένκο είπε ότι έφερε την ειρήνη με τον συγκεκριμένο νόμο, εγώ από το βήμα της Βουλής του απάντησα: «Εσείς, κύριε πρόεδρε, μου θυμίζετε τον Βρετανό πρωθυπουργό Τσεμπερλέν, ο οποίος το 1938 μετά τη διάσκεψη του Μονάχου με τον Χίτλερ γύρισε στο Λονδίνο και είπε ότι έφερε την ειρήνη. Ενα χρόνο αργότερα ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Δεν φέρατε την ειρήνη αλλά εθνική ντροπή»» είπε στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή