Σκληρή γραμμή για την αξιολόγηση

Σκληρή γραμμή για την αξιολόγηση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει ουδεμία παρέκκλιση από την εφαρμογή της διαδικασίας της αξιολόγησης των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, αλλά και από τον έλεγχο για παράνομες μετατροπές συμβάσεων, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης 19 δημάρχων, προερχομένων στην πλειοψηφία τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην εφαρμόσουν την αξιολόγηση και παράλληλα να μην παράσχουν στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στοιχεία για τον έλεγχο των συμβάσεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα μέσα, ζητώντας ακόμη και την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών αν χρειαστεί, προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάριζαν μιλώντας στην «Κ» ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που προβλέπει ο νόμος», ενώ σκληρή ήταν και η δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στους «πολιτικούς προστάτες» όσων αντιδρούν στην αξιολόγηση, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ.

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου, με την οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι πλέον «δεν υπάρχει άλλοθι και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι: και όσοι αντιδρούν στην αξιολόγηση και στους ελέγχους, αλλά και οι πολιτικοί τους προστάτες». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη δικαστική απόφαση που δίνει το «πράσινο φως» στην αξιολόγηση, ενώ η συγκεκριμένη είναι άμεσα εκτελεστή και απαγορεύει στην ΑΔΕΔΥ μελλοντική κήρυξη απεργίας με τα ίδια αιτήματα.

«Κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε για τα αυτονόητα στον τόπο μας. Είναι αυτονόητο πως όλοι πρέπει να αξιολογούνται. Είναι αυτονόητο πως όποιος μπήκε παράνομα στο Δημόσιο πρέπει να απομακρυνθεί. Οι έλεγχοι για τα πλαστά πιστοποιητικά και για μονιμοποιήσεις χωρίς τυπικές προϋποθέσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πειθαρχικές συνέπειες

Την ίδια ώρα, ανώτατα στελέχη του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι «υπάρχουν πειθαρχικές συνέπειες, αλλά και νομική πρόβλεψη, για όσους αρνηθούν να συνεργαστούν». Στην περίπτωση που τα αρμόδια όργανα δεν συνεργαστούν για την αξιολόγηση (π.χ. γενικοί διευθυντές) προβλέπονται πειθαρχικές κυρώσεις, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, «εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει στοιχεία στο πλαίσιο του ελέγχου των συμβάσεων, υπάρχει η δυνατότητα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να λάβει τα στοιχεία με εισαγγελική παρέμβαση».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που το ζήτημα της αξιολόγησης προκαλεί πολιτικές «αναταράξεις», καθώς τον περασμένο Αύγουστο είχε σημειωθεί έντονη διαφωνία μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, αλλά και με συνδικαλιστικούς φορείς (ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ) που είχαν κηρύξει αποχή από τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή