Οχι εισαγγελέα σε διπλή καταδίκη για «Πυρήνες»

Οχι εισαγγελέα σε διπλή καταδίκη για «Πυρήνες»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για τη συμμετοχή 17 ατόμων στη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» η ακροαματική διαδικασία εισέρχεται στην τελευταία της φάση. Ο εισαγγελέας της έδρας, Σωτήριος Μπάγιας, πρότεινε στο δικαστήριο να κριθούν ένοχοι -κατά περίπτωση- οι κατηγορούμενοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών, εκρήξεις, απόπειρες εκρήξεων και άλλα αδικήματα. Ο εισαγγελέας, όμως, πρότεινε στο δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα για πολλούς εκ των κατηγορουμένων -προτάθηκε από την υπεράσπισή τους- περί υπάρξεως εκκρεμοδικίας, έτσι ώστε αν έχουν καταδικαστεί ήδη για τρομοκρατικές πράξεις, που είναι ίδιες με αυτές για τις οποίες δικάζονται, να μην «έχουν για το ίδιο αδίκημα διπλή καταδίκη».

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση λογοδοτούν για σειρά τρομοκρατικών πράξεων και κυρίως για την αποστολή των λεγόμενων «τρομοδεμάτων». Από αυτά, μερικά είχαν αποδέκτες ξένες διπλωματικές αποστολές στη χώρα μας, αλλά και πολιτικούς ηγέτες όπως η Αγκελα Μέρκελ καθώς και επιχειρήσεις στην Αττική.

Λεπτομερής εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική πρόταση υπήρξε λεπτομερής για κάθε αδίκημα, κάθε πράξη και κάθε κατηγορούμενο και αναλυτική για όλα τα στοιχεία της δικογραφίας που στήριξαν και το κατηγορητήριο. Ο κ. Μπάγιας κατά την πολύωρη αγόρευσή του διαχώρισε την ευθύνη κάθε κατηγορούμενου, με βάση τα ενοχοποιητικά γι’ αυτόν στοιχεία και απέρριψε τη λογική της κατηγορίας «όλοι τα έκαναν όλα». Ζήτησε ο καθένας να κριθεί μόνο με βάση ό,τι έχει κάνει και αποδεικνύεται.

Η απόφαση του δικαστηρίου -η δίκη διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού- αναμένεται να εκδοθεί σε δύο περίπου μήνες, με δεδομένο ότι και οι συνήγοροι υπεράσπισης που πρόκειται να αγορεύσουν είναι πολλοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή