Απόσυρση δύο τροπολογιών από ΣΥΡΙΖΑ

Απόσυρση δύο τροπολογιών από ΣΥΡΙΖΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, με επίκεντρο τις εκατέρωθεν προτάσεις επί θεμάτων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, κινούνται εντός Βουλής κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Χθες, πάντως, ανέκυψε αιφνιδίως πρόβλημα σε επίπεδο εντυπώσεων ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ: εξαιτίας κάποιας εσωτερικής εμπλοκής που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προκλήθηκε λόγω έλλειψης συντονισμού και σωστού σχεδιασμού-προγραμματισμού, η αξιωματική αντιπολίτευση απέσυρε δύο τροπολογίες μέσω των οποίων επιχειρούσε να προωθήσει μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συγκεκριμένα την παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καθώς και για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στα προ κρίσης επίπεδα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Απ. Αλεξόπουλος επικαλέστηκε διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου να αιτιολογήσει την πράξη της απόσυρσης. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, νομοσχέδια της αρμοδιότητας του οποίου εξετάζονταν στη χθεσινή συνεδρίαση, έσπευσε να σχολιάσει ότι το κόστος που προκύπτει από τα προτεινόμενα στην τροπολογία για το ρεύμα είναι πολύ μεγαλύτερο εκείνου που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο σχετικών εξαγγελιών του κ. Αλ. Τσίπρα προ ημερών στη ΔΕΘ. Επικαλούμενος υπολογισμούς υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Γ. Μανιάτης είπε ότι το κόστος της τροπολογίας ανέρχεται στα 263 και όχι μόνο 59 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις εξαγγελίες Τσίπρα. «Πρόκειται περί παρανόησης που έχει γίνει και δεν είναι κάτι εσκεμμένο», απάντησε ο κ. Ν. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ). Και αφού υποστήριξε ότι οι υπολογισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορούν στο σύνολο των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να σκιαμαχούμε για αριθμούς, αλλά να αντιδικούμε για πολιτικές». Σημειώνεται ότι η αποσυρθείσα τροπολογία είχε κατατεθεί στη Βουλή πέντε ημέρες πριν από τις εξαγγελίες Τσίπρα. Παράλληλα, σε συνεδρίαση επιτροπής επί ν/σ για τα οικονομικά των κομμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος παρουσίασε βελτίωση της αρχικής ρύθμισης που προέβλεπε γενική απαγόρευση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων με ανώνυμα κουπόνια. Σύμφωνα με τη βελτίωση –η οποία εξακολουθεί να βρίσκει ριζικά αντίθετο το ΚΚΕ– θα επιτρέπεται η μέθοδος των ανώνυμων κουπονιών έως του ποσού των 150 χιλ. ευρώ ετησίως.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή την πολιτική για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό, μετωπική σύγκρουση καταγράφηκε ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τον κ. Δ. Στρατούλη. Ο κ. Γ. Βρούτσης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις ή να θιγούν τα όρια ηλικίας, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τον αμφισβητεί: «Δεν μας έχετε πείσει ότι δεν θα γίνουν αρνητικές αλλαγές». Στον ίδιο τόνο, ο κ. Βούτσης ανταπάντησε καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να μην παίζει με τις συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή