Νέο Μέγαρο με νέο καθεστώς και πολύπλευρες εκδηλώσεις

Νέο Μέγαρο με νέο καθεστώς και πολύπλευρες εκδηλώσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. «Η συνέχιση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ως ένα Νέο Μέγαρο με καινούργιο καθεστώς, που αποσαφηνίζει τις σχέσεις του με την Πολιτεία και διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον». Αυτή ήταν η πιο σημαντική δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τασούλα, στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής για το 2014-15.

«Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2014-15 όχι μόνο συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του ΜΜΑ στα χρόνια της κρίσης, αλλά διευρύνει αυτή την επιτυχημένη απάντηση στην πρόκληση των καιρών», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα «είναι προφανώς πρωτοποριακό και υψηλού επιπέδου, αντάξιο ενός εθνικού πολιτιστικού ιδρύματος με τέτοια παράδοση, όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής. Μιλάμε ουσιαστικά για Νέο Μέγαρο που προασπίζει την πολιτιστική του αποστολή και όλα τα κεκτημένα επιτυχούς λειτουργίας και απόδοσης που χτίστηκαν σιγά σιγά».

Με έμφαση στη συλλογική προσπάθεια, με πυρήνα του την κλασική μουσική, αλλά με προορισμό την ανάπτυξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας το Μέγαρο Μουσικής, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εγκαινιάζει γενναία τη νέα του σεζόν. Πλούσιο και πολύπλευρο το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε χθες στην πρωτότυπη συνέντευξη Τύπου, που συνδυάστηκε με ξενάγηση στον αθέατο κόσμο των παρασκηνίων της αίθουσας Αλεξάνδρας Τριάντη.

«Το Μέγαρο στηρίζει τους Ελληνες καλλιτέχνες», ανέφερε ο Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, ο οποίος στάθηκε στις «συνεργασίες με σημαντικούς φορείς πολιτισμού για χάρη της ίδιας της δημιουργίας και προς όφελος του κοινού του». Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία «είναι εδώ σαν στο σπίτι της», όπως είπε, θα εγκαινιάσει στις 26/9 τις συναυλίες κλασικής μουσικής που θα πραγματοποιούνται στον Κήπο του Μεγάρου, ενώ θα συνεχίσει τη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και τις μεταδόσεις από τη Μετροπόλιταν Οπερα και το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας. Οι εκπαιδευτικές δράσεις εμπλουτίζονται και το Megaron Plus ενισχύεται με ενδιαφέρουσες προτάσεις, μεταξύ τους η διάλεξη της Καναδής συγγραφέως Μάργκαρετ Ατγουντ, που θα εγκαινιάσει τη σειρά των εκδηλώσεων (24/9). Επιπλέον, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος, ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ του London School of Economics και του Μεγάρου για την οργάνωση διαλέξεων-μαθημάτων από καθηγητές του LSE.

Το πρόγραμμα

Μια ματιά στο πρόγραμμα για τα πιο σημαντικά γεγονότα. Στον κύκλο «Διεθνείς Ορχήστρες», η London Symphony Orchestra υπό τον Βαλέρι Γκέργκιεφ (28/9), η Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τον Ντανιέλε Γκάτι (15/2), η MusicAeterna με τον Θεόδωρο Κουρεντζή (18/3) κ.ά. Τον κύκλο των «Μεγάλων Ερμηνευτών» θα ανοίξει ο Βραζιλιάνος πιανίστας Νέλσον Φρέιρε (19/11) ενώ στον κύκλο «Οπερα» ξεχωρίζουν η «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» από τη Συμφωνική της ΝΕΡΙΤ (24, 26/3), η όπερα «Ιούλιος Καίσαρας» (11, 12/3, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Διονύσης Καψάλης) κ.ά.

Ανάμεσα στις χορευτικές παραστάσεις η διάσημη και πολυαγαπημένη στην Ελλάδα ομάδα Nederlands Dans Theater (5-7/3), το σχήμα «Apotosoma» του Ελληνα χορογράφου που διαπρέπει στο εξωτερικό Αντώνη Φωνιαδάκη (20-28/4). Επίσης συνεχίζονται οι κύκλοι «Lied: φωνή και πιάνο», «Μουσική Δωματίου», «Μουσικό Θέατρο», «Θέατρο στο Μέγαρο» και εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος «Πιανόραμα». Στο πλαίσιο του παιδικού προγράμματος φέτος θα ανέβει «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή