Τροπολογίες για φωτοβολταϊκά κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ

Τροπολογίες για φωτοβολταϊκά κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά τροπολογιών σχετικά με τη ρύθμιση εκκρεμών ενεργειακών θεμάτων πρόσθεσε το ΥΠΕΚΑ στο νομοσχέδιο για την κύρωση των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, στις βασικές διατάξεις που περιλαμβάνουν οι τροπολογίες, προβλέπονται τα εξής:

• Τίθεται πλαφόν 500 KW στην εγκατεστημένη ισχύ που μπορεί να έχουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής. Το πλαφόν αυτό θα διαφοροποιείται (προς τα κάτω) ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο παραγωγός. Τα όρια και η διαφοροποίηση ανά κατηγορία παραγωγών θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ.

• Δίνεται παράταση από την 1η Μαΐου 2014 στην 1η Ιανουαρίου 2015 για την υποχρέωση των παραγωγών ΑΠΕ (κυρίως αιολικών) που έχουν λάβει άδεια για τις επενδύσεις τους να καταβάλλουν εγγυητική επιστολή.

• Θεσπίζεται προτεραιότητα αφενός ως προς την εξέταση αιτήσεων που υποβάλλονται μέχρι 31-12-2015 για χορήγηση άδειας παραγωγής, προσφοράς σύνδεσης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και αφετέρου ως προς την κατανομή της διαθέσιμης ισχύος κατά τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή για σταθμούς ΑΠΕ, οι οποίοι πρόκειται να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, βιοαέριο ή βιορευστά, οι οποίοι πρόκειται να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ή νομικών προσώπων στα οποία έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες ΦοΔΣΑ.

• Θεσπίζεται προτεραιότητα ειδικά ως προς την κατανομή της διαθέσιμης ισχύος κατά τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίσταται περιθώριο απορρόφησης ισχύος σε κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα, για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, βιοαέριο ή βιορευστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή