Γεννημένοι «δολοφόνοι»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά οι δολοφονίες δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ανθρώπινων κοινωνιών. Εκτός από τον άνθρωπο, οι χιμπατζήδες είναι τα μοναδικά ανώτερα πρωτεύοντα που δημιουργούν ομάδες και επιτίθενται εναντίον των γειτόνων τους με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Ωστόσο οι επιστήμονες που κατέγραφαν το φαινόμενο δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για τα αίτιά του. Σύμφωνα με μία θεωρία, για την επιθετικότητα των χιμπατζήδων ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η καταστροφή των οικοσυστημάτων και η παροχή τροφής. Ομως, μια νέα μελέτη ανατρέπει αυτήν τη θεωρία.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, υποδεικνύει ότι τα διαφορετικά ποσοστά δολοφονιών στις διάφορες κοινότητες χιμπατζήδων απλώς αντικατοπτρίζουν τη δομή του τοπικού πληθυσμού.

Η διεθνής μελέτη υπογράφεται από περισσότερους από τριάντα επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν 18 διαφορετικές κοινότητες χιμπατζήδων για, συνδυαστικά, 426 χρόνια. Συνολικά καταγράφηκαν 152 δολοφονίες, ανάμεσά τους 58 με αυτόπτες μάρτυρες τους ερευνητές, ενώ οι υπόλοιποι πιθανολογείται ότι έγιναν από διάφορα στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι ερευνητές, όπως παραδείγματος χάρη κάποιους τραυματισμούς ή άλλα στοιχεία που συνδυάστηκαν με την εξαφάνιση ή τον θάνατο ενός ζώου.

Η ίδια ομάδα επιστημόνων μελέτησε και κοινωνίες μπονόμπο και έλαβε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Υστερα από, συνδυαστικά, 92 χρόνια παρατήρησης καταγράφηκε μόνο από ένας ύποπτος φόνος σε τέσσερις κοινότητες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν υπό ποιες συνθήκες λαμβάνουν χώρα οι δολοφονίες. Οι χιμπατζήδες ζουν σε καλά καθορισμένες κοινωνικές ομάδες. Τα σύνορα κάθε ομάδας περιπολούνται από ομάδες αρσενικών. Ακριβώς εδώ δημιουργούνται συγκρούσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά βίαιες, ιδιαίτερα αν η μία περίπολος συναντηθεί με έναν μοναχικό χιμπατζή από γειτονική κοινότητα. Πρώτη φορά, όμως, καταγράφηκε το πόσο θανατηφόρες είναι τέτοιες συναντήσεις.

Τελικά, όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ανθρώπινης παρέμβασης (αν οι χιμπατζήδες λάμβαναν τροφή ή αν είχε περιοριστεί η έκταση του οικοσυστήματός τους) επηρέαζαν ελάχιστα των αριθμό των φονικών.

Αντιθέτως, τα χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας, όπως παραδείγματος χάρη πόσα αρσενικά ζούσαν στην ομάδα αλλά και ποια ήταν η πυκνότητα του πληθυσμού, διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο. Αυτές οι παράμετροι έχουν σχέση με τη φυσική επιλογή. Η δολοφονία των ανταγωνιστών χιμπατζήδων βελτιώνει τις πιθανότητες που έχει κάθε αρσενικός χιμπατζής σε πόρους όπως η τροφή και η περιοχή του. Οσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις γειτονικές ομάδες, τόσο περισσότερα τα φονικά. Τα φονικά, δηλαδή, αποτελούν μία εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή