Οι ΗΠΑ χρειάζονται ακόμα το «οξυγόνο» της Fed

Οι ΗΠΑ χρειάζονται ακόμα το «οξυγόνο» της Fed

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Federal Reserve αρχίζει να προετοιμάζει τις αγορές για το τέλος της πλέον μακράς περιόδου σχεδόν μηδενικών επιτοκίων στην ιστορία της.

Στην πορεία της αυτή πρέπει να διατηρήσει για τον εαυτό της άφθονα περιθώρια ελιγμών ώστε να εξακολουθήσει να στηρίζει μια απογοητευτικά ανεπαρκή ανάκαμψη της οικονομίας. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν διασαφήνισε τη διακηρυγμένη πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα για «σημαντικό χρονικό διάστημα», τονίζοντας πως αυτό «θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εκτιμήσεις της Fed για την οικονομία».

Στα λόγια της ήταν σαφής κάποια μεταβολή στη διατύπωση, η οποία αντανακλά την επικείμενη πρώτη αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται για το επόμενο έτος. Ορισμένα στελέχη της Fed πιστεύουν πως ίσως η κεντρική τράπεζα πρέπει να προχωρήσει συντομότερα, να δοκιμάσει τη στρατηγική εξόδου της από την άκρως επεκτατική νομισματική της πολιτική και να περιορίσει τις ακρότητες που έχει ενθαρρύνει αυτή η πολιτική.

Δεδομένου του πόσο μακριά είναι η οικονομία από εκεί που θα έπρεπε να είναι, οι προβλέψεις περί του πότε θα χρειαστούν μεταβολές στα επίπεδα των επιτοκίων είναι, στην καλύτερη περίπτωση, υποθέσεις. Από την αγορά εργασίας λείπουν σχεδόν 4 εκατ. θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν φυσιολογικό πριν από την ύφεση.

Οσοι έχουν δουλειά θα έπρεπε να είχαν πάρει αύξηση προ πολλού. Ο πληθωρισμός δεν αποτελεί θέμα προς το παρόν: οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους με ετήσιο ρυθμό μόλις 1%, ρυθμός που όχι μόνον είναι σαφώς κάτω από τον στόχο του 2% της Fed για το σύνολο του πληθωρισμού, αλλά είναι και ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τα τέλη του 2010.

Ασφαλώς υπάρχουν λόγοι για να ανησυχεί κανείς για τις χρηματαγορές. Το αίτημα για καλύτερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει εξωθήσει τους επενδυτές να δανείζουν με ασυνήθιστα ευνοϊκούς όρους σε κάθε είδους σκιώδεις δανειολήπτες, από εταιρείες με υψηλή μόχλευση μέχρι σε αγοραστές αυτοκινήτων με αμφισβητούμενη ικανότητα αποπληρωμής.

Διακινδυνεύουν, έτσι, να έχουν μεγάλες ζημίες όταν αναπόφευκτα θα αντιστραφεί ο πιστωτικός κύκλος. Τούτων λεχθέντων, η Fed έχει καλύτερα εργαλεία από τη νομισματική πολιτική για να αμβλύνει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που απειλούν την ευρύτερη οικονομία. Μπορεί να απαιτήσει από τις τράπεζες να χρηματοδοτηθούν με μετοχές περισσότερο ικανές να απορροφήσουν τις ζημίες, ενώ μπορεί και να τους ασκήσει πιέσεις για να απαλλαγούν από κάθε προφανώς επικίνδυνο στοιχείο. Ως μέλος του Συμβουλίου Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί επίσης να ασκήσει πιέσεις για καλύτερη καταγραφή των κινδύνων που ίσως συσσωρεύονται εκτός του ρυθμισμένου τραπεζικού συστήματος.

Για τη νομισματική πολιτική, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί η Fed να επαναφέρει την απασχόληση στα προ της ύφεσης επίπεδα χωρίς να δημιουργήσει υπερβολικά πολύ πληθωρισμό. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μείωση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας και η ταυτόχρονη επιβράδυνση της παραγωγικότητας, ενδέχεται να έχουν καταστήσει ανέφικτο αυτόν τον στόχο. Στην περίπτωση αυτή και αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις της κυβέρνησης με σκοπό να αποτραπεί η στασιμότητα, ίσως οι κεντρικές τράπεζες αναγκαστούν να πάρουν μέτρα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση εκατομμύρια ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, ελάχιστα δείχνουν πως η Fed έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της. Αν τα παρατήσει υπερβολικά νωρίς θα είναι τραγικό, ακόμη κι αν ο πληθωρισμός υπερβεί προσωρινά το στόχο της. Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα πρέπει να μεριμνήσει για να διατηρήσει περιθώρια ελιγμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή