Χωρίς ψήφο στην ΕΚΤ για τρεις μήνες η Ελλάδα

Χωρίς ψήφο στην ΕΚΤ για τρεις μήνες η Ελλάδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάνει προσωρινά και για τρεις μήνες, από 1.1.2015, το δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ της EKT ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ και άλλοι τρεις διοικητές εθνικών τραπεζών από την 1.1.2015 παραιτούνται προσωρινά από το δικαίωμα ψήφου, σε εφαρμογή παλαιότερης απόφασης της ΕΚΤ. Το 2003, η ΕΚΤ θεσμοθέτησε την εκ περιτροπής παραίτηση των διοικητών του δικαιώματος ψήφου, όταν ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου (πέντε μόνιμα μέλη και οι ex officio διοικητές των κεντρικών τραπεζών) ξεπεράσει τους 18. Πάντως, όλοι οι διοικητές θα συνεχίσουν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Εκτός από τον διοικητή της ΤτΕ την 1.1.2015 του δικαιώματος ψήφου παραιτούνται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας καθώς και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Εσθονίας και της Ιρλανδίας.

Με την τελευταία βραδινή πτήση για το Λονδίνο έφθασε αργά χθες στην Αγγλία ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Σήμερα θα μιλήσει στις 12.15 ώρα Λονδίνου στο υπόγειο του κτιρίου του Bloomberg όπου εδώ και 9 χρόνια πραγματοποιείται το ελληνικό road show. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο για την ομιλία του κ. Χαρδούβελη, αφού θα παραβρεθούν οι επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών οίκων. Χθες το μεσημέρι μίλησε ο κ. Νότης Μηταράκης, υφυπουργός Aνάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας, σημειώνοντας ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε ότι η χώρα δεν κοιτά πίσω και εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης.

Αντανακλαστικά δύο ταχυτήτων

Οταν πρόκειται να εισπράξουν, απαντούν αμέσως. Ο λόγος γίνεται για τα διάφορα υπουργεία που όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα ενημερώνει ότι έχουν λαμβάνειν, απαντούν αμέσως. Στις 25 Ιουλίου, το ΓΛΚ ρώτησε τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίας τι προτεραιότητες έχουν να καλύψουν με τα έσοδα που θα τους διανεμηθούν από τον λογαριασμό του Δημοσίου όπου συγκεντρώνονται τα ποσά από τις εγκληματικές δραστηριότητες. Η απάντηση ήταν άμεση και χθες εγκρίθηκε η εκταμίευση. Οταν, όμως, το ΓΛΚ καλεί τα υπουργεία (γενικότερα και όχι μόνον τα συγκεκριμένα) να ενημερώσουν για τις περικοπές ή τη συγκράτηση δαπανών στην οποία θα προχωρήσουν, παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης.

Μεταξύ των κορυφαίων μουσείων του πλανήτη

Στα κορυφαία μουσεία του κόσμου περιλήφθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης από τους χρήστες της διεθνούς ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Tripadvisor. Το Μουσείο της Ακρόπολης κατατάχθηκε στην όγδοη θέση της λίστας με τα είκοσι πέντε κορυφαία μουσεία του κόσμου και στην τέταρτη θέση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής λίστας.

Την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα κατέλαβε το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου και στην ευρωπαϊκή λίστα το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Παράλληλα, η Tripadvisor κατάρτισε λίστα με τα δέκα κορυφαία ελληνικά μουσεία.

Μεγάλη ζήτηση ο σύμβουλος για τη Μικρή ΔΕΗ

Εννέα συνολικά εταιρείες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αγοράς, έχουν καταθέσει προσφορές στον διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΗ για την πρόσληψη συμβούλου που θα τη συνδράμει στην πολύπλοκη διαδικασία πώλησης της Μικρής ΔΕΗ. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ προκήρυξε ακόμη έναν διαγωνισμό για την πρόσληψη εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου για τη μεταβίβαση της Μικρής ΔΕΗ.

Μεταξύ των υπηρεσιών που καλείται να παράσχει ο νομικός σύμβουλος, είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο (εθνικό και ευρωπαϊκό) που συναρτάται με το έργο, ο εντοπισμός κρίσιμων θεμάτων και η υποβολή προτάσεων για πιθανές νομοθετικές αλλαγές, η σύνταξη σχεδίων πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών για την απόκτηση μετοχών της Μικρής ΔΕΗ.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή