Γκ. Χαρδούβελης: Ολα ανοιχτά για την επόμενη μέρα

Γκ. Χαρδούβελης: Ολα ανοιχτά για την επόμενη μέρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό εξέταση είναι όλα τα ενδεχόμενα για την μετά το Μνημόνιο εποχή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος» των επίσημων δανείων που έχει λάβει η χώρα. Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης απέκλεισε επίσης την πιθανότητα εκλογών τους επόμενους μήνες, καθώς θα έβλαπταν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και οι πολίτες δεν επιθυμούν νέο εκλογικό κύκλο.

Κληθείς να σχολιάσει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο κ. Χαρδούβελης δεν απέκλεισε κανένα σενάριο. «Ολες οι πιθανότητες είναι ανοικτές. Το πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στο τέλος του έτους. Υπάρχει "κενό" με το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει στο πρώτο τρίμηνο του 2016» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «και οι δύο πλευρές νιώθουν άβολα για το 2015. Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να συνεχίσει μόνο του και η ΕΕ δεν θέλει να μείνει εκτός». Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος ρώτησε ποια θα μπορούσε να είναι η λύση και ο κ. Χαρδούβελης αρκέστηκε να σημειώσει ότι «πρέπει να βρουμε μία λύση σε αυτό. Είναι υπό εξέταση αυτή η λύση και είναι πολύ δύσκολο τώρα να πω κάτι. Αλλά θα υπάρξει μία λύση».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρέος, ο υπουργός υποστήριξε ότι η διαγραφή δεν είναι επιλογή καθώς γίνεται μόνο αν διακρατείται από ιδιώτες επενδυτές και στην περίπτωση της Ελλάδας περίπου το 70% του χρέους ανήκει σε κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Υπάρχουν άλλες επιλογές όπως επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ή η μετατροπή μέρους των επιτοκίων από κυμαινόμενο σε σταθερό» εξήγησε ο υπουργός.

Για την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας, ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι πλέον σε μεταρρυθμίσεις. Κινούμαστε γρήγορα. Οι ιδιωτικοποιήσεις τώρα επιταχύνονται γιατί πλέον οι ξένοι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς μειώνονται τα ρίσκα. Βλέπουν μακροπρόθεσμα, δεν έχουν ορίζοντα 3 ή 4 μηνών». Στο πλαίσιο αυτό έστειλε μήνυμα στους ξένους επενδυτές πως «η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε και τώρα θα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, μόνο ανάπτυξη πλέον».

Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη συνέντευξη στο Bloomberg TV ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης,  ρωτήθηκε επί λέξει:  «Θα μπορούσε να βγει η Ελλάδα νωρίτερα από το πρόγραμμα, να αφήσει τα χρήματα που υπάρχουν τώρα στο τραπέζι  και να βγει νωρίτερα από την ομπρέλα που παρέχει η τρόικα;».  

Απάντησε, μεταξύ άλλων: «Όλα είναι ανοικτά, υπό την εξής έννοια: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ τελειώνει το 2016. Υπάρχει λοιπόν ένα κενό μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Όλα είναι υπό συζήτηση. Είναι πολύ δύσκολο να πω κάτι τώρα. Αλλά θα βρεθεί μία λύση».

Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, θέτει επ΄ ακριβώς το πλαίσιο υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.  Είναι λοιπόν άξιο απορίας σχολιάζοντας αυτήν την απάντηση πώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών. Αντ΄ αυτού, θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουν τη σημερινή συνέντευξη του Διευθυντή του γραφείου του Αρχηγού της Αξιωματικής  Αντιπολίτευσης, κ. Ν. Παππά, για τα θέματα της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή