Επιβολή κυρώσεων στους «αρνητές» της αξιολόγησης

Επιβολή κυρώσεων στους «αρνητές» της αξιολόγησης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με πειθαρχικές αλλά και ποινικές κυρώσεις θα βρεθούν όσοι δήμαρχοι ή υπάλληλοι δεν συνδράμουν στη διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στους ελέγχους για παράνομες μετατροπές συμβάσεων. «Οι υπάλληλοι που δεν θα συνεργαστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις», ξεκαθάρισε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Alpha 9.89) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί στο θέμα των δημάρχων που αρνούνται να συνεργαστούν. «Με ποιο επιχείρημα κάποιος αντιδρά σε έναν επανέλεγχο, όταν υπάρχουν στοιχεία ότι είχαν γίνει λαθροχειρίες;», είπε.

Τι προβλέπει ο νόμος

Βάσει του άρθρου 42 του N. 4250/2014, αλλά και της ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Διοικ. Μεταρρύθμισης και Οικονομικών για τη διαδικασία του επανελέγχου των συμβάσεων, ορίζεται ότι οι επιθεωρητές του ΣΕΕΔΔ που κάνουν τους ελέγχους έχουν δικαιοδοσία ανακριτικού οργάνου και συνεπώς ενεργοποιούνται οι γενικές διατάξεις περί ανακριτικών οργάνων. Ετσι, σε περίπτωση που κάποιος δήμαρχος ή υπάλληλος αρνηθεί να χορηγήσει στοιχεία για τον έλεγχο των συμβάσεων, τότε ο επιθεωρητής καταγράφει το γεγονός και τα στοιχεία του υπαλλήλου τα κοινοποιεί άμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παράλληλα μπορεί να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση.

Πέραν αυτού, όσοι δήμαρχοι ή λοιπά αρμόδια όργανα (γενικοί διευθυντές κ.λπ.) δεν συνδράμουν τους ελέγχους ή τη διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι σε πειθαρχικό και ποινικό επίπεδο με τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απείθειας.

Στην ενίσχυση της ποινικής ευθύνης συντελεί και η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ παράνομη και καταχρηστική και απαγόρευσε να εξαγγελθεί νέα με τα ίδια αιτήματα, δηλαδή την κατάργηση της αξιολόγησης και τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Σε περίπτωση που δήμαρχοι ή λοιποί αρμόδιοι φορείς δεν συνεργαστούν, προβλέπεται βάσει του Ποινικού Κώδικα ότι συν τοις άλλοις μπορούν να κατηγορηθούν και για παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή