Με τον… Τσιτσάνη στη Σμύρνη

Με τον… Τσιτσάνη στη Σμύρνη

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πόλη που επανίδρυσε και έκτισε ο Μέγας Αλέξανδρος, τη Σμύρνη, θα διεξαχθεί το 33ο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής (22-28 Σεπτεμβρίου), όπου θα αγωνιστούν 323 αθλήτριες από 55 χώρες. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται επτά γυμνάστριες που κατέκτησαν ολυμπιακά μετάλλια το 2012. Η χώρα μας θα πάρει μέρος στο ανσάμπλ και στο ατομικό.

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1963 και στις 33… στάσεις της έχει περάσει δύο φορές από την Ελλάδα (1991 Αθήνα, 2007 Πάτρα). Αυτήν τη χρονιά, στο «σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης», η παλιά γενιά θα συνδυαστεί με τη νέα που θέλει να παραλάβει τα… σκήπτρα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Την ίδια «συνταγή» ακολουθεί και η ελληνική ομάδα. Στο ατομικό, η έμπειρη –και υποψήφια για ένα καλό πλασάρισμα– Βαρβάρα Φίλιου θα έχει δίπλα της τη 17χρονη Κορίνα Αλευρογιάννη και στην ομάδα του ανσάμπλ (Ελένη Δόικα, Σταυρούλα Σαμαρά, Ζωή Κοντογιάννη, Λαμπρινή Βλαχογιάννη, Αναστασία Γιουβανάκη, Στεφανία Μήτσανα) υπάρχουν οι «παλιές» και οι «πρωτάρες».

Η χρονιά προετοιμασίας κύλησε για τις γυμνάστριες στους… ρυθμούς της κρίσης: Προπόνηση σε μία, σαν τεράστιο κοντέινερ, αίθουσα (απομεινάρι της «χρυσής εποχής» του 2004, η οποία, το καλοκαίρι, κάποιες φορές «πυρακτωνόταν»), ελάχιστες συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες και μόνο το όραμα για διάκριση να φέρνει χαμόγελα στα πρόσωπα των κοριτσιών που ζουν την εφηβεία τους πάνω σε ένα ταπί. Εφέτος δεν έχουν δει τις σχολικές τους αίθουσες.

Οι δικές τους εξετάσεις θα δοθούν νωρίς: στη Σμύρνη.

Φυσικά, εκεί μέσα στα λαμπερά κορμάκια τους θα ξεχάσουν τη μιζέρια του Αγίου Κοσμά και θα διεκδικήσουν μία θέση ανάμεσα σε γυμνάστριες που προπονούνται σε άριστες συνθήκες. «Η ομάδα έχει δείξει ότι με καλή εκτέλεση δεν υστερούμε σε τίποτα από τις αντιπάλους μας. Εχουμε κερδίσει την αγάπη των κριτών και μένει μόνο να υπάρχει ψυχραιμία και ηρεμία την ώρα του αγώνα. Τα κορίτσια πρέπει σε δυόμισι λεπτά να δείξουν τη δουλειά όλου του χρόνου», μας είπε η ομοσπονδιακή προπονήτρια Τζένη Παπαδοπούλου. Βοηθός της είναι η ολυμπιονίκης του 2004 Ελένη Χρονοπούλου.

Η ομάδα στις 3 μπάλες και 2 κορδέλες θα αγωνιστεί στους ρυθμούς «Τα ωραία του Τσιτσάνη» και στις 10 κορύνες θα χορέψουν με ένα δυναμικό κομμάτι. «Μου αρέσουν και τα δύο προγράμματα. Κάθε ένα έχει τη χάρη του», μας είπε η 16χρονη Λαμπρινή Βλαχογιάννη και η συνομήλική της Αναστασία Γιοβανάκη πρόσθεσε: «Θέλουμε να δείξουμε τη δουλειά που κάναμε όλη τη χρονιά. Εχω αγωνία γιατί πρόκειται για μία μεγάλη διοργάνωση».

«Πρωτάρα» σε παγκόσμιο είναι και η Στεφανία Μήτσανα: «Υπάρχει άγχος και ανυπομονησία. Είναι η πρώτη φορά που θα πάρω μέρος σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα».

Η 20χρονη Σταυρούλα Σαμαρά θα αγωνιστεί για 4η φορά σε πρωτάθλημα κόσμου. «Είμαστε καλά προετοιμασμένες και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε μία καλή ομάδα και ότι αξίζουμε μία θέση στους τελικούς», μας είπε.

Να περάσουν γρήγορα οι μέρες για να βρεθεί στο ταπί της Σμύρνης θέλει και η 17χρονη Ζωή Κοντογιάννη: «Για εμένα, είναι το δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είμαι χαρούμενη που μου δίνεται για άλλη μία φορά η ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα στις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου. Πιστεύω ότι οι στόχοι μας θα υλοποιηθούν».

Από τις έμπειρες αθλήτριες της ομάδας είναι η Ελένη Δόικα: «Η προπόνηση κύλησε καλά. Προετοιμαστήκαμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Τώρα πρέπει να βγουν τα προγράμματα καθαρά, δυνατά και σωστά και τα αποτελέσματα θα έρθουν».

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα της Λευκορωσίας, το ασημένιο η Ιταλία και το χάλκινο η Ρωσία.

Yψηλό το επίπεδο, με φαβορί τις Ρωσίδες αθλήτριες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σμύρνης οι αγώνες στο ατομικό. Η νέα γενιά έχει δείξει ότι μπορεί να υπερκεράσει την παλιά. Η μία από τις δύο εκπροσώπους μας, η Βαρβάρα Φίλιου, διαθέτει προγράμματα που μπορούν να τη φέρουν μέσα στις καλύτερες οκτάδες, σε όλα τα όργανα. Αρκεί να το θέλουν και οι κριτές…

Στην ιστορική πόλη, όλα τα μάτια των φίλων της ρυθμικής θα είναι στραμμένα στο κορίτσι-θαύμα, τη Γιάνα Κουντριάβτσεβα. H κόρη του Ρώσου ολυμπιονίκη της κολύμβησης (1992) Αλεξέι Κουντριάβτσεβ, πέρσι, σε ηλικία 15 ετών, έγινε η νεότερη γυμνάστρια που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό. Κι από τότε έχει μόνο βελτιωθεί. Η παγκόσμια ομοσπονδία ενέκρινε τις νέες ασκήσεις που πρώτη εκτέλεσε. Η συμφωνία της με εταιρεία πολυτελών ρολογιών, όπου αντικατέστησε τη χρυσή ολυμπιονίκη Ευγενία Κανάεβα, απογείωσε τις αθλητικές –και οικονομικές– μετοχές της.

Εμπόδιο στα σχέδιά της θα προσπαθήσει να μπει η Μαργαρίτα Μαμούν (Ρωσία). Η 19χρονη «τίγρη της Βεγγάλης», όπως την αποκαλούν, πέρσι ήρθε πρώτη στην μπάλα και στο ομαδικό. Οι συμπατριώτισσές τους Μαρία Τίτοβα και Αλεξάνδρα Σολντάτοβα διαθέτουν, επίσης, εντυπωσιακά προγράμματα και, φυσικά, οι Ρωσίδες έχουν προπονήτρια την Ιρίνα Βίνερ, για την οποία οι φήμες λένε ότι είναι το «μεγάλο αφεντικό» της ρυθμικής. Στον χώρο, μάλιστα, κάνουν λόγο για «μυστικά» δώρα.

Η Κίνα θα εκπροσωπηθεί από τη Σενγιού Ντενκ (4η στο σύνθετο το 2013) και η Βραζιλία από την εντυπωσιακή Ανγκέλικα Κβιεζίνσκι. Μία θέση ανάμεσα στις κορυφαίες θα διεκδικήσει και η Βαρβάρα Φίλιου. Τους τελευταίους έξι μήνες προπονείται με την Αλίγια Γκαράγεβα (Αζερμπαϊτζάν), που θεωρείται από τις προστατευόμενες της Ιρίνα Βίνερ, ενώ τα προγράμματα της πρωταθλήτριάς μας έχουν και την έγκριση της Ρωσίδας προπονήτριας.

«Με την Γκαράγεβα έχουμε καλή συνεργασία. Καταλαβαινόμαστε απόλυτα, έχουμε “δέσει”, ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος και μέχρι πού μπορώ να φτάσω. Απαιτεί τα ανάλογα και είναι αρκετά αυστηρή, γιατί θέλει να πετύχω αυτά που ξέρει ότι μπορώ», δήλωσε στην «Κ» η γυμνάστρια.

Η Φίλιου στο περσινό παγκόσμιο ήταν 4η στην κορδέλα και ο φετινός της στόχος είναι η παρουσία στους τελικούς όλων των οργάνων και, γιατί όχι, κάποιο μετάλλιο. «Ολα έχουν πάει καλά. Εάν έχω μία σταθερή εμφάνιση και δεν με αδικήσουν οι κριτές, θα είμαι μέσα στους τελικούς. Στο στεφάνι θα αγωνιστώ με ένα τσιφτετέλι που ταιριάζει και στους ρυθμούς της οικοδέσποινας χώρας, στην μπάλα με την “Κάρμεν”, στις κορύνες έχω ένα γρήγορο χορευτικό και στην κορδέλα ένα χαρούμενο κομμάτι από το Cirque Du Soleil. Θέλω να δείξω ότι μπορώ να εκφραστώ σε πολλά είδη μουσικής», μας είπε η αθλήτρια.

Στο ατομικό, με τα γαλανόλευκα θα αγωνιστεί και η νεαρή Κορίνα Αλευρογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή