Aζέρικο αέριο σε περίπτωση κρίσης

Aζέρικο αέριο σε περίπτωση κρίσης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ απέναντι στο αίτημα για επιπλέον παροχή αζερικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο λόγω της ουκρανικής κρίσης. Το αίτημα είχαν υποβάλει με επιστολές τους προς την αζερική κυβέρνηση η ΔΕΠΑ αλλά και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης και ετέθη εκ νέου από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Αλίγιεφ στο Μπακού. Ο κ. Αλίγιεφ συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μπακού για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση της χώρας από τη λειτουργία του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ, που θα τροφοδοτεί τον αγωγό TAP με φυσικό αέριο.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Αλίγιεφ – Σαμαρά είχε διάρκεια 20 λεπτών και έγινε σε πολύ καλό κλίμα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ε.Ε.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών.

Το κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν οι διαδικασίες υλοποίησης του αγωγού TAP. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και ο ρόλος του αγωγού interconnector Ελλάδας – Βουλγαρίας, καθώς και η επέκτασή του προς Βορράν.

Τέλος, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υπόθεση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζερική Socar. Διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει «πράσινο φως» για την έγκριση της εξαγοράς μόλις εγκριθεί από τη Βουλή η νομοθεσία για την εποπτεία της ΡΑΕ στον ΔΕΣΦΑ – κάτι που αναμένεται για τις 27/9.

Σήμερα ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν στην επετειακή εκδήλωση μαζί με αντιπροσωπείες από την Τουρκία, την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία και τη Βρετανία. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο κ. Σαμαράς θα έχει επαφές με τους ξένους ηγέτες, πιθανότατα και την πρώτη συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή