«Ευρωπαϊκό new deal» ζητεί ο Τσίπρας στους FT

«Ευρωπαϊκό new deal» ζητεί ο Τσίπρας στους FT

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» σε λύση για την Ελλάδα αντίστοιχη με το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Πορτογαλίας, πρόταση στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα, είπε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη. Οπως είπε ο κ. Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ), κάτι τέτοιο θα σήμαινε απλώς απαλοιφή του όρου «Μνημόνιο» από μια κατάσταση που θα παραμένει η ίδια, θα εξακολουθήσει να ισχύει το περιεχόμενο των μνημονιακών πολιτικών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, αναφερόταν σε «δομική κρίση της Ε.Ε.», για την υπέρβαση της οποίας «απαιτείται ένα ευρωπαϊκό New Deal». «Θέλουμε να θέσουμε τέλος στη λιτότητα και να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από μια συμμαχία χωρών της περιφέρειας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να σπάσουμε το πλαίσιο του μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας».

Με επίκεντρο τη συζήτηση για την πορεία των ευρωπαϊκών πολιτικών, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τοποθέτηση του κ. Χαρδούβελη ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη προς τη γερμανική εφημερίδα, ανέφερε πως η Γαλλία δεν θα πρέπει να αδιαφορήσει για τους κανόνες του ελλείμματος και ότι θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί το ίδιο με όλους τους άλλους. «Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής -όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από συστημικούς παράγοντες όπως ο Ρέντσι και ο Γιουνκέρ-, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος.

Σχολιάζοντας συνολικότερα τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον κ. Χαρδούβελη «φανατικότερο της κ. Μέρκελ» όσον αφορά την υπεράσπιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της συνάντησης του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, πηγές της Κουμουνδούρου καταγγέλλουν ότι κατεβλήθησαν, στο «παρά πέντε της επίσκεψης», από την πλευρά της κυβέρνησης προσπάθειες για παρέμβαση προς το Βατικανό, προκειμένου να ματαιωθεί η συνάντηση. Μάλιστα, θεωρούν ότι οι πιέσεις για ματαίωση της επίσκεψης εκπορεύθηκαν από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών επιστρατεύθηκε ψευδώς ακόμα και ο ισχυρισμός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για νομικής μορφής θέματα θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και της ρωμαιοκαθολικής, και πρόκειται να το καταψηφίσει. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που παρουσιάσθηκε προχθές από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν, επίσης, ότι επισπεύσθηκε η παρουσίαση του νομοσχεδίου, που είχε προγραμματισθεί να έρθει στη Βουλή ύστερα από μερικές εβδομάδες.

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκ νέου στη Βουλή τις δύο τροπολογίες για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες και για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που είχε αποσύρει προχθές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή