Η «Πόλη της Εδέμ» απειλεί τη «μοναδικότητα» της έκτασης του Ελληνικού και τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ

Η «Πόλη της Εδέμ» απειλεί τη «μοναδικότητα» της έκτασης του Ελληνικού και τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδηλη έχει αρχίσει να γίνεται η ανησυχία του επενδυτικού σχήματος που έχει αναλάβει την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς εκτός από τις καθυστερήσεις των κρατικών υπηρεσιών, που ώς ένα βαθμό αναμένονταν, πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον εκ Κύπρου ορμώμενο ανταγωνισμό. Μέχρι πρότινος, η ανάπλαση του Ελληνικού επρόκειτο να αποτελέσει έργο με μοναδικά χαρακτηριστικά ανά την Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχει πουθενά στη Γηραιά Ηπειρο, παραθαλάσσια έκταση με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του Ελληνικού.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο όμως καταδεικνύουν πως όχι μόνο υπάρχει κι άλλη τέτοια έκταση, αλλά επιπλέον συγκεντρώνει και ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για την παραχώρηση μεγάλης έκτασής της (υπολογίζεται σε περίπου 2.000 στρέμματα) στην παραθαλάσσια περιοχή της Γεροσκήπου, με στόχο την ανάπτυξη παραθεριστικού θερέτρου, με πρόσθετες χρήσεις κατοικίας και αναψυχής.

Οι εξελίξεις αυτές είναι γνωστές στη διοίκηση της Lamda Development, η οποία έχει αναλάβει, μαζί με την κινεζική Fosun και τον όμιλο Al Mabaar από το Αμπου Ντάμπι, την ανάπτυξη του Ελληνικού. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, «η ιδέα ανάπτυξης της εν λόγω έκτασης στην Κύπρο ετέθη πριν από περίπου 12 μήνες. Αν κρίνουμε το πόσο σύντομα έφτασαν στο σημείο να έχουν ολοκληρώσει το στρατηγικό σχέδιο για την επένδυση που θα πραγματοποιηθεί, αντιλαμβάνεται κανείς ότι κινούνται με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες απ’ ό,τι εμείς».

Κατά τον ίδιο, είναι προφανές ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η Ελλάδα με το Ελληνικό έχει αρχίσει να περιορίζεται υπό το φως των σχετικών εξελίξεων, καθώς αν η Κύπρος λειτουργήσει πρώτη το δικό της έργο, κάτι που είναι αρκετά πιθανό, δεδομένων των εν Ελλάδι γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά και του ευέλικτου πολεοδομικού καθεστώτος της Μεγαλονήσου, θα προσελκύσει αυτομάτως κι ένα μέρος της «πίτας» των πιθανών τουριστών και αγοραστών εξοχικών κατοικιών, στους οποίους θα απευθυνθεί και το έργο του Ελληνικού. Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει την προσδοκώμενη κεφαλαιακή απόδοση του έργου και αυτομάτως θα θέσει σε κίνδυνο και τα έσοδα που αναμένει το ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως έχει τεθεί όρος, βάσει του οποίου το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράττει το 30% των κερδών του έργου, μόνο όμως αν οι επενδυτές εξασφαλίσουν απόδοση των κεφαλαίων τους σε ποσοστό 15%. Επομένως, το Δημόσιο έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση του έργου.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη σχετική επενδυτική πρόταση που έχει καταθέσει στις κυπριακές αρχές ο Ούγγρος δισεκατομμυριούχος Σάντορ Κενιέρες, που ήδη έχει αναπτύξει ξενοδοχειακή μονάδα και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στη γύρω περιοχή, το Eden City, η Πόλη της Εδέμ δηλαδή, θα περιλαμβάνει την κατασκευή 3-4 ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής πολυτέλειας, μαρίνα σκαφών, συγκροτήματα διαμερισμάτων, εμπορικό κέντρο, χωριό τέχνης, ένα Διεθνές Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, ακόμα κι ένα τεχνητό νησί, στο οποίο θα αναπτυχθούν κατοικίες και ξενοδοχεία. Πρόκειται για επένδυση ύψους 7,5 δισ. ευρώ (έναντι 8 δισ. ευρώ που δρομολογούνται στο Ελληνικό), η οποία προβλέπεται να δημιουργήσει 10.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι με εξαίρεση το Μητροπολιτικό Πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που προβλέπεται στο Ελληνικό, σε πολλές από τις υπόλοιπες χρήσεις καταγράφονται άμεσες ομοιότητες, πέραν ασφαλώς του μεγέθους της έκτασης, καθώς το Ελληνικό είναι τρεις φορές μεγαλύτερο (περίπου 6.200 στρέμματα). Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι ο συντελεστής δόμησης του «Ελληνικού» της Κύπρου θα είναι πολύ μεγαλύτερος του εν Ελλάδι ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή