Παγκόσμια πορεία για το κλίμα αύριο με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη

Παγκόσμια πορεία για το κλίμα αύριο με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηρθε η ώρα να πάρουν οι πολίτες στα χέρια τους την υπόθεση του παγκόσμιου κλίματος; Αυτό φαίνεται να πιστεύουν οι διοργανωτές της Παγκόσμιας Πορείας των Λαών για το κλίμα, η οποία θα εκδηλωθεί, με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη διοργανώνεται αύριο, μια μεγάλη πορεία στην οποία καλούν πάνω από 1.000 περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών, ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνδικάτα και σύλλογοι, ακόμα και επιχειρήσεις. Πρόκειται για την πανηγυρική έναρξη μιας ευρύτερης συνόδου φορέων και κοινωνικών οργανώσεων που θα κινηθεί παράλληλα με τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, που διοργανώνεται στην πόλη από τον ΟΗΕ και έναρξη την 23η Σεπτεμβρίου.

Οι διοργανωτές της Παγκόσμιας Πορείας των Λαών επιδιώκουν να διοργανώσουν ένα διεθνές γεγονός, φιλοδοξώντας να θέσουν σε κίνηση για την κλιματική αλλαγή τον μεγαλύτερο από ποτέ αριθμό πολιτών. Στην ιστοσελίδα peoplesclimate.org καταγράφονται κινητοποιήσεων κι άλλες δράσεις σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στην Ελλάδα, που αυτήν την περίοδο η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στα οικονομικά προβλήματα, αναφέρονται πάνω από 30 δραστηριότητες, μεγαλύτερες ή μικρότερες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οργανωτών, μία εβδομάδα πριν από την αυριανή μέρα δράσης είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 380.000 άτομα ανά τον κόσμο. Η φιλοδοξία της Παγκόσμιας Πορείας των Λαών είναι να ξεπεράσουν τις 500.000 όσοι αγωνίζονται για την προστασία του κλίματος.

Δυστυχώς, αν στους πολίτες καταγράφεται μία τάση ενεργοποίησης, οι προσδοκίες από την επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ είναι πολύ μειωμένες. Δεν μιλούμε για συμφωνία, έτσι κι αλλιώς αυτές οι συζητήσεις προετοιμάζουν τη μεγάλη συνάντηση στο Παρίσι στα τέλη του 2015, όπου πρέπει να συμφωνηθεί μία διεθνής δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που έχει ήδη λήξει, με μέτρια επιτυχία.

Χωρίς Κίνα και Ινδία

Παρά την πρόσκληση που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (και μάλιστα σε δραματικό τόνο) για υψηλόβαθμη συμμετοχή στη Διάσκεψη και βήματα μπροστά στις διαπραγματεύσεις, η Κίνα και η Ινδία φαίνεται πως δεν θα αντιπροσωπευθούν στις εργασίες. Χωρίς τη συμμετοχή των δύο μεγάλων και ανερχόμενων βιομηχανικών χωρών (η Κίνα έχει ήδη τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη) δεν μπορεί να υπάρχει θετική εξέλιξη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση Ρωσίας, Καναδά και Ιαπωνίας, χώρες με σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίες, παρότι ακολούθησαν αρχικά το Πρωτόκολλο του Κιότο, δεν συμμετείχαν όταν επεκτάθηκε χρονικά. Στη Διάσκεψη έχει ανακοινώσει συμμετοχή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (πραγματοποιείται στις ΗΠΑ), ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% μέχρι το 2030, με χρόνο αναφοράς όμως το 2005 και όχι το 1990. Η διοίκηση Ομπάμα αναγνωρίζει το πρόβλημα (κάτι που δεν έκανε η προεδρία Μπους), αλλά οι στόχοι κρίνονται ανεπαρκείς, ενώ η εκστρατεία εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Πάντως των ανακοινώσεων Ομπάμα προηγήθηκε η δημοσιοποίηση από τον Λευκό Οίκο της έκθεσης «Αποτίμηση του Εθνικού Κλίματος», στην οποία επισημαίνεται ότι «η κλιματική αλλαγή, που κάποτε τη θεωρούσαμε ζήτημα του μακρινού μέλλοντος, έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο παρόν». Το ερώτημα είναι πλέον τι θα κάνουμε στο παρόν για το κοινό μας μέλλον;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή