Ρεκόρ συμμετοχών ξένων funds στο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο

Ρεκόρ συμμετοχών ξένων funds στο roadshow του Χ.Α. στο Λονδίνο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 1.000 συναντήσεις με 200 fund managers των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων της Ευρώπης και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν οι διοικήσεις των 31 εισηγμένων και του ΤΑΙΠΕΔ που βρέθηκαν στο διήμερο roadshow του Λονδίνου. Oι 4 συστημικές τράπεζες, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο όμιλος Μυτιληναίου πραγματοποίησαν τον μεγαλύτερο αριθμό συναντήσεων με τα ξένα funds. Η βασική ερώτηση για τις ελληνικές τράπεζες ήταν πώς θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια μετά την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών stress tests την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014. Στις επιχειρήσεις το ενδιαφέρον των ξένων σχημάτων επικεντρώθηκε στα επενδυτικά τους σχέδια, στο ύψος του επιτοκίου δανεισμού που ισχύει αυτή την περίοδο, αλλά και πώς θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ενδιαφέρον

Σημαντικό ενδιαφέρον κατεγράφη ακόμη για την πορεία του τουρισμού, κάτι που αποτυπώθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η Aegean Airlines, για την αγορά ακινήτων και για την επένδυση στο Ελληνικό, για τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας, καθώς και για τις αποκρατικοποιήσεις, όπως φάνηκε στις συναντήσεις που είχε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα στον ΟΤΕ οι ερωτήσεις των ξένων funds επικεντρώθηκαν στο πλάνο αναχρηματοδότησης και μείωσης του δανεισμού, στις αξιοσημείωτες επιδόσεις εν μέσω κρίσης και στο ευρύ επενδυτικό πλάνο του ομίλου. Οπως επισημάνθηκε κατά τις συναντήσεις, η συνολική μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 65% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου όχι μόνο εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ΟΤΕ, αλλά τον τοποθετούν και μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ευρώπη. Η θετική αυτή εικόνα του ΟΤΕ επέτρεψε στις διεθνείς αγορές να χρηματοδοτήσουν, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, την έκδοση ομολόγων ύψους 1,4 δισ. ευρώ με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Παράλληλα, η επιτυχημένη αναδιάρθρωση επιτρέπει στον ΟΤΕ την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές και νέες τεχνολογίες και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών σταθερής, κινητής, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης. Ηδη, ο όμιλος υλοποιεί συνολικές επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ μόνο στην Ελλάδα για την τετραετία, με στόχο την εδραίωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός του, αλλά και τη στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, το δίκτυο VDSL του ΟΤΕ είναι σήμερα διαθέσιμο σε περίπου 1.200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου να ανέλθει σε 30% μέσα στο 2014.

«Εχουμε δει τα χειρότερα», τόνισε σε συνέντευξή του στην εκπομπή European Closing Bell του CNBC Europe ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου.

«Ως επιχειρηματίες βλέπουμε πως κινείται η πραγματική οικονομία και πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα». Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι πρόκειται για αργή και επίπονη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας. Σε ερώτηση για τα μέτρα που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και μακροπρόθεσμα, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά είμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου. Από την άλλη, όπως τόνισε, «οι βασικές πολιτικές που θα επηρεάσουν την επιστροφή της χώρας από την κρίση είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη, στο φετινό road show υπήρξαν, από τη μία πλευρά, οι ξένοι επενδυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις και βλέπουν ως ευκαιρία διόρθωσης της πορεία της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, βρίσκονται εκείνοι που είναι μέσα σε μία πτωτική αγορά και αρχίζουν να διερωτώνται πότε θα σταματήσει αυτή η πτώση.

Τα ομόλογα έργου

Το κύριο ενδιαφέρον εντοπίζεται στα λεγόμενα ομόλογα έργου που έχουν δημιουργήσει σημαντικό ενδιαφέρον στα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου – μάλιστα, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και συνάντηση όπου το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις ομολογιακές εκδόσεις.

Οσον αφορά το πολιτικό ρίσκο, που είναι και το βασικό ζήτημα που απασχολεί αυτούς που διερωτώνται τι θα γίνει με βάση τις πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση πολιτικής ανατροπής, υπάρχει και ο αντίλογος που εκφράζουν οι πιο περιπετειώδεις μάνατζερ λέγοντας ότι, επειδή ο στόχος είναι να βγουν αποδόσεις, θα βρεθεί ο τρόπος ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση.

Το τι ακριβώς θα γίνει είναι κάτι που ακόμα δεν μπορεί να προεξοφλήσει με βεβαιότητα κανείς. Παλιά και νέα funds παρακολουθούν την Ελλάδα, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη στο road show, όμως η χρηματιστηριακή αγορά, που είναι ο κύριος δείκτης εμπιστοσύνης, δείχνει νευρική και χωρίς κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή