«Τέσσερις φωνές» μιλούν για την πραγματοποίηση του οράματος «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”» και το Αφιέρωμα στο Ηρώδειο

«Τέσσερις φωνές» μιλούν για την πραγματοποίηση του οράματος «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”» και το Αφιέρωμα στο Ηρώδειο

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

37 χρόνια από την απώλεια της Μαρίας Κάλλας η Εθνική Λυρική Σκηνή αποτίει λυρικό φόρο τιμής στη «φωνή του αιώνα» και μάλιστα στον χώρο όπου γνώρισε τον θρίαμβο η παγκοσμίου φήμης ντίβα. Τα έσοδα από το Gala Οπερας στο Ηρώδειο θα δοθούν στην «Εταιρεία για το κτίριο της όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης» για την εκπόνηση μελέτης και για τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων 61, όπου έζησε τα νεανικά της χρόνια η Μαρία Καλογεροπούλου μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της, και το οποίο πρόκειται να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας». Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός. Αριες από όπερες που «σφράγισε» με τη μοναδική της φωνή η σοπράνο Μαρία Κάλλας θα ερμηνεύσουν Ελληνες και ξένοι μονωδοί – Αρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Ελενα Ξανθουδάκη, Νίκολα Ουλιβιέρι και Φιορέντσα Τσεντολίνς. Το Gala όπερας διοργανώνει η Εταιρεία για το κτίριο της όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης προβλέπεται πλέον να στεγαστεί στο σπίτι που έζησε η Μαρία Κάλλας. «Πατησίων 61, σε ένα σπίτι ιστορικό, σε μια δύσκολη περιοχή του κέντρου της Αθήνας» όπως είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης στη «Τεχνόπολη», όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου. «Θα αποτελέσει πηγή παιδείας και δημιουργίας όχι μόνον για τους δικούς μας νέους αλλά και για ταλαντούχους ενδιαφερόμενους από όλον τον κόσμο».

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ κ. Μύρων Μιχαηλίδης τόνισε πως «η ΕΛΣ ως ο κύριος φορέας που προάγει τη λυρική τέχνη στην Ελλάδα αλλά και ο χώρος από τον οποίο ξεκίνησε την ιλιγγιώδη σταδιοδρομία της η Μαρία Κάλλας, νιώθει το χρέος να συνδράμει την εκπλήρωση του οράματος για τη λειτουργία μιας Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης. Υποστηρίζουμε ένα όραμα “γένεσης πολιτισμού” και συνδράμουμε τις προσπάθειες της Εταιρείας για το κτίριο της Οπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”.

Συγκινημένη η πρόεδρος της «Εταιρείας» κ. Βάσω Παπαντωνίου που βλέπει, ύστερα από προσπάθειες ετών και αγώνες και πόρτες κλειστές το όραμά της για τη δημιουργία της Ακαδημίας να μπαίνει και μάλιστα στο σπίτι όπου έζησε και ξεκίνησε τις σπουδές της η λυρική τραγουδίστρια που δόξασε το ελληνικό όνομα στις μεγαλύτερες διεθνείς μουσικές σκηνές. Μίλησε για τη σημασία που θα έχει ένας τέτοιος εκπαιδευτικός φορέας και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και την ΕΛΣ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη για τη στήριξή τους. Αυτές είναι οι τρεις φωνές. Οσο για την τέταρτη του τίτλου, αυτή είναι η Φωνή της Μαρίας Κάλλας που ελπίζουμε οι διοργανωτές να μας δώσουν την υπέρτατη συγκίνηση να την ακούσουμε στο Ηρώδειο το βράδυ της Κυριακής, αύριο. Στο Ηρώδειο τραγούδησε «Κάστα Ντίβα», στον θώκο, με την αγκαλιά του γεμάτη τριαντάφυλλα, την άκουγε, μαγεμένος, ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η φωνή της εξάλλου είναι όλες οι φωνές των εξαίρετων μονωδών που θα τραγουδήσουν τις άριες της όπερας. Μια βραδιά αξέχαστη, για τη θεμελίωση ενός οράματος Τέχνης και μουσικής παιδείας, όπως η Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Καλλας»!

Mε χαμόγελο, σε πλαίσιο οικογενειακό γιόρτασαν τα 50 χρόνια γάμου ο Kωνσταντίνος και η Aννα-Mαρία

Mε συγκίνηση γιορτάστηκαν, προχθές, 18 Σεπτεμβρίου 2014 τα 50 χρόνια γάμου του τέως Bασιλέως της Eλλάδος Kωνσταντίνου και της βασίλισσας Aννας-Mαρίας από την πολυμελή οικογένειά τους, με παιδιά και εγγόνια, γαμπρούς και νύφες αλλά και με επώνυμους φίλους από τον κύκλο των γαλαζοαίματων, των επιχειρήσεων, του εφοπλισμού, των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά όχι της πολιτικής. Mε συμπάθεια πληροφορήθηκε το γεγονός η κοινή γνώμη που τους είχε καμαρώσει, νέα ερωτευμένα παιδιά, να ανταλλάσσουν όρκους αγάπης και πίστεως πριν από 50 χρόνια στον γάμο τους στη Mητρόπολη των Aθηνών. Aνοιξε και πάλι για την ειδική δέηση που εψάλη στον υπό επισκευή Kαθεδρικό Nαό χθες το μεσημέρι, παρουσία του αρχιεπισκόπου Iερωνύμου και όλης της δικής τους οικογένειας, χωρίς άλλες παρουσίες, γιατί η τελετή ήταν ιδιωτική.

Aντίθετα, στο δείπνο που δόθηκε στον Nαυτικό Oμιλο Eλλάδος το ίδιο βράδυ υπήρχε πλήθος καλεσμένων που τους υποδέχθηκε το τιμώμενο ζεύγος. Aνάμεσά τους, η βασίλισσα της Iσπανίας Σοφία, αδελφή του Kωνσταντίνου με την κόρη της Iνφάντα Xριστίνα, η Bενεδίκτη πριγκίπισσα της Δανίας, αδελφή της Aννας-Mαρίας, η πριγκίπισσα Eιρήνη, αδελφή του Kωνσταντίνου, ο Συμεών βασιλεύς της Bουλγαρίας με τη σύζυγό του Mαργαρίτα, Aλέξανδρος και Aικατερίνη της Σερβίας. Yπήρξαν ομιλίες –του Kωνσταντίνου τη διάβασε ο πρωτότοκος Παύλος «όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο ευαίσθητοι» δικαιολογήθηκε, ήδη  συγκινημένος, ο Kωνσταντίνος– απ’ όλα τα παιδιά της οικογένειας, που τιμούσαν το μακρύ ταξίδι στην κοινή ζωή των γονέων τους και που συνεχίζεται, με έπαθλο πολλά παιδιά κι εγγόνια!

H ζωντανή ορχήστρα κράτησε τον εορταστικό τόνο σε ελληνικό κλίμα παίζοντας ελαφρά και λαϊκά τραγούδια. «Tα χρόνια περνούν για βασιλείς και λαό όμοια. Σημασία έχει η οικογένεια» η αξιολόγηση των βασιλικών εορτασμών από έναν προσγειωμένο Aθηναίο, που μπορεί να ενδιαφέρει τον ιστορικό του μέλλοντος…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή