«Γυμνή, κατακεκλιμένη»!

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κάνουν σε όλο τον κόσμο οι πολιτισμένες χώρες σε σχέση με την κινηματογραφική τέχνη και βιομηχανία; Διευκολύνουν, δίνουν κίνητρα, κάνουν δημόσιες σχέσεις, με λίγα λόγια κάνουν τα πάντα για να γυρίζονται ταινίες στις πόλεις τους. Γιατί άραγε; Επειδή έχει αποδειχθεί ότι πλην του όποιου τζίρου πραγματοποιείται και κάποιων θέσεων εργασίας, προκύπτει τεράστιο όφελος από την έμμεση προβολή. Τέτοιο που για να το αποκομίσει μια χώρα με κανονική διαφήμιση θα πρέπει να δαπανήσει ιλιγγιώδη ποσά.

Αντιθέτως στην Ελλάδα, με αρχαίους νόμους, γραφειοκρατία και εχθρικό φορολογικό καθεστώς, κάνουμε τα πάντα για να δυσκολεύουμε τους παραγωγούς. Ετσι μια χώρα που διαθέτει τόπους, νησιωτικούς και στεριανούς που είναι συνταρακτικά σκηνικά, προσελκύει ελάχιστες παραγωγές. Και όταν κάποιοι επιμένουν ελληνικά, καμιά φορά τους συλλαμβάνουμε και τους σέρνουμε στα δικαστήρια! Συνέβη με τον διεθνώς καταξιωμένο Γερμανό σκηνοθέτη Ματίας Λάνγκχοφ, ο οποίος ζήτησε και έλαβε άδεια για το γύρισμα σκηνών ενός ντοκιμαντέρ στο θέατρο της Επιδαύρου.

Είναι νύχτα λοιπόν της περασμένης Τετάρτης, το θέατρο και ο περιβάλλων χώρος χωρίς κόσμο. Το γερμανοελβετικό συνεργείο ετοιμάζεται, ενώ ο σκηνοθέτης καθοδηγεί τη Γαλλίδα ηθοποιό Νικόλ Μαρσί, η οποία θα υποδυθεί την Κίρκη με τον τρόπο του Λάνγκχοφ. Τους παρακολουθεί ο νυχτερινός αρχαιοφύλακας κρατώντας ανά χείρας την περίληψη του υποβληθέντος σενάριου. Λίγο πριν από τις δώδεκα, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο διάζωμα, ανάβουν τα φώτα του συνεργείου, οι κάμερες ξεκινούν και να σου η Κίρκη γυμνή! Εξαλλος ο φύλακας απαιτεί διακοπή του γυρίσματος, καθώς ενώπιόν του συντελείται προσβολή του μνημείου… Οι ξένοι αρνούνται και εκείνος βεβαίως καλεί την αστυνομία. Συνελήφθησαν όλοι και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αργολίδος. Υποβλήθηκαν μηνύσεις, κατασχέθηκε το κινηματογραφικό υλικό, ενώ κινητοποιήθηκαν τρεις πρεσβείες! Τερατώδες ρεζιλίκι. Το όργανο που πραγματοποίησε τη σύλληψη έγραψε στην αναφορά του για την προσβολή των αρχαίων λίθων: «…μια γυμνή γυναίκα κατακεκλιμένη και σε μίμηση ερωτικής εξάρσεως…». Ο Θεός να μας φυλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή