Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• H ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή του νόμου 2523/1997 (άρ. 3 ν. 3943/2011) μπορεί να ασκείται αμέσως μόλις εντοπίζεται η παράβαση, ανεξάρτητα από το πότε αυτή είχε διαπραχθεί, αφού η ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε την αναδρομική εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης ως δικονομικής. Η προϋπόθεση έκδοσης προηγούμενης απόφασης διοικητικού δικαστηρίου, επομένως, δεν ισχύει πλέον ούτε για παραβάσεις που τελέστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3943/2011. (Ολ. Α.Π. 1/2014)

• Τα διοικητικά δικαστήρια δεσμεύονται από τις αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων ως προς την ενοχή του φορολογουμένου, ενώ, κατά πάγια νομολογία, απλώς συνεκτιμούν τις αθωωτικές αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι το 2010 το ΣτΕ με απόφασή του επιχείρησε να καταστήσει δεσμευτικές και τις αθωωτικές αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων. (ΣτΕ 3182/2010)

• Για την άρση του τραπεζικού απορρήτου στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων για τον προσδιορισμό, βεβαίωση και είσπραξη εσόδων του Δημοσίου, δεν απαιτείται πλέον πράξη του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, εκδιδόμενη έπειτα από αίτημα του ελεγκτικού οργάνου και τη σύμφωνη γνώμη του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του ν. 2238/1994. Πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να ανταποκρίνονται σε αίτημα παροχής πληροφοριών προερχόμενο είτε από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είτε από τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να υπογράφουν «με εντολή» αυτού, αφού πλέον ακολουθείται η διαδικασία του άρ. 15 παρ. 3 του ν. 4174/2013. (Α.Π. Γνωμοδότηση Αντεισαγγελέα Ν. Παντελή 1/478/11.3.2014)

• Τα εισοδήματα που προσδιορίζονται από την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου φυσικών προσώπων θα λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό και των υπολοίπων φορολογιών, τελών και εισφορών, καθώς επίσης και της εισφοράς αλληλεγγύης. Εκτός, λοιπόν, από τον επιπλέον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση του φορολογουμένου από τις λοιπές φορολογίες (ΦΠΑ, Φορολογία Κεφαλαίου ή ό,τι άλλο), ανάλογα με την πηγή εισοδήματος από την οποία θα θεωρηθεί πως προέκυψε το επιπλέον αυτό εισόδημα. (ΠΟΛ 1050/2014)

• Εφάπαξ παροχή που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικού συνταξιοδοτικού συμβολαίου και προκύπτει από ποσά τα οποία είχαν κρατηθεί από τη μισθοδοσία ασφαλισμένου και δεν εξέπεσαν από το ακαθάριστο εισόδημά του κατά τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί επιστροφή κεφαλαίου και δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματός του για τα οικονομικά έτη 2013 και 2014 ή την κάλυψη των τεκμηρίων. Αντίθετα, το προϊόν της υπεραπόδοσης των μαθηματικών αποθεμάτων συνιστά εισόδημα από κινητές αξίες κατά τον χρόνο που καταβάλλεται και αναγράφεται στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης, όπως επιβεβαίωσε το υπ. Οικονομικών με το υπ’ αριθμ. Δ12 Α1083591 ΕΞ. 30.05.2014 έγγραφό του.

• Η πώληση νεόδμητων οικοδομών υπάγεται σε ΦΠΑ εφόσον λάβει χώρα εντός τετραετίας –αντί της προϊσχύσασας τριετίας– από την αποπεράτωση αυτών. Η τετραετία ισχύει για οικοδομές που αποπερατώθηκαν από 1/1/2011 και εντεύθεν, ενώ ο νόμος ορίζει την 1/1/2011 ως χρόνο έναρξης της τετραετίας και για τις οικοδομές που αποπερατώθηκαν έως 31/12/2010. (άρ. 58 ν. 4223/2013)

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή