Ο «οδικός χάρτης» του πρωθυπουργού

Ο «οδικός χάρτης» του πρωθυπουργού

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο πριν από το τέλος του χρόνου, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές Ιανουαρίου ή και νωρίτερα και στη συνέχεια άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου με επίκεντρο την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών προβλέπει, με χρονολογική σειρά, ο οδικός χάρτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ευ. Βενιζέλος εκτίμησαν πως παρά την αμφίσημη στάση της ΔΗΜΑΡ, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή αποτελεί ρεαλιστικό στόχο, υπό την αίρεση ότι θα έχουν προηγηθεί κινήσεις που θα συμβάλουν στη μεταστροφή του κλίματος με κυρίαρχη την «αποχώρηση» της τρόικας από την Ελλάδα.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, κατά τις ίδιες πηγές, τηρούν στάση αναμονής έναντι του κ. Φ. Κουβέλη, που εμφανίζεται πάντως να αδυνατεί να συσπειρώσει τους εναπομείναντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά εκτιμούν πως είναι ίσως ευκολότερο η προεδρική πλειοψηφία των 180 εδρών να διαμορφωθεί γύρω από ένα πρόσωπο κεντροδεξιάς προέλευσης που θα συγκέντρωνε μεγάλη μερίδα των ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι προέρχονται από τους κόλπους της Ν.Δ. και των ΑΝΕΛ.

Στην ίδια συζήτηση, εξετάστηκε και ο χρόνος εκκίνησης των ψηφοφοριών για την ανάδειξη του διαδόχου του κ. Κάρ. Παπούλια, τον οποίο οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συναρτούν, όπως προαναφέρθηκε, με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και με τις εξελίξεις σε σχέση με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους: Οπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, εάν «όλα κλείσουν» μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και επί τη βάσει της όποιας συμφωνίας με τους εταίρους διαφαίνεται ότι μπορεί να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι, η προεδρική εκλογή είναι δυνατόν να επισπευσθεί για μερικές εβδομάδες και οι ψηφοφορίες να ξεκινήσουν άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια που δίδει το Σύνταγμα θα εξαντληθούν και οι ψηφοφορίες θα αρχίσουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο «πακέτο» το οποίο επιδιώκει να έχει διαμορφωθεί ο πρωθυπουργός πριν από την εκλογή Προέδρου, θα συμπεριλαμβάνεται και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αλλοι παράγοντες, όμως, υποστηρίζουν πως ήδη υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, το ζήτημα του χρέους να παραμείνει ανοικτό μέχρι την προεδρική εκλογή.

Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα υπό μια έννοια εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές: Η προοπτική «απαλλαγής» της χώρας από το δυσθεώρητο χρέος θα αποτελεί ένα πρόσθετο κίνητρο για τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου, μέσω της εκλογής Προέδρου, να παραταθεί ο βίος της παρούσας Βουλής, αλλά και ένα ισχυρό δίλημμα προς το σώμα των ψηφοφόρων, στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες λόγω αδυναμίας ανάδειξης του διαδόχου του κ. Παπούλια. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα διατρέξει τον κίνδυνο να συμπράξει σε μια συμφωνία την οποία λίγες εβδομάδες αργότερα θα έλθει να αμφισβητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση κατά την οποία είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές που είχε πρόσφατα στο Κόμο ο κ. Αλ. Τσίπρας, το μήνυμα που εισέπραξε και ο ίδιος είναι πως η όποια τελική ρύθμιση για το χρέος δεν πρόκειται να έχει συμφωνηθεί πριν από τους πρώτους μήνες του 2015.

Οπως προαναφέρθηκε, στην ατζέντα του κ. Σαμαρά στην περίπτωση κατά την οποία υπερβεί τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής, είναι και το άνοιγμα της συζήτησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου με σημείο-κλειδί το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σε συνδυασμό και με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός απέρριψε τη θέση του κ. Βενιζέλου οι σχετικές διαβουλεύσεις να αρχίσουν άμεσα, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα ηττοπάθειας στο εσωτερικό της Ν.Δ. Με το ίδιο σκεπτικό ο κ. Σαμαράς απορρίπτει και την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Ομως, τα ανωτέρω δεδομένα μπορεί να ανατραπούν τον Ιανουάριο εάν η κυβέρνηση επιτύχει να συσπειρώσει γύρω από την προεδρική εκλογή μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα υπερβαίνει τους 180 βουλευτές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Σαμαράς ήταν ενήμερος για την πρόθεση του κ. Βενιζέλου να βάλει στην «ατζέντα» της δημόσιας συζήτησης το θέμα της μεταβολής του εκλογικού νόμου, έστω και εάν οι όποιες αλλαγές τοποθετούνται στο διάστημα μετά την προεδρική εκλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή